Diensten  
Home
Lezingen en presentaties
Namebranding
Teksten
Filmproducties
Public relations
Media exposure
Advertenties
Websites

 Bedrijfsinformatie  
Algemeen
Contact
Privacyverklaring
Routebeschrijving
Nieuws

 Collecties  
Modelbouw
Barbies
Camera's
Route 66
Mammoetologie

 Faciliteiten  
Linken
Statistieken


 FTF Trucks   
De FTF was een in Nederland gebouwde truck, die vanwege de frontbesturing uitermate geschikt was om voor zwaar-transport ingezet te worden. De door Floor in Wijchen gefabriceerde trekkers verwierven in de zwaartransport sector een uitstekende reputatie en het duurde tamelijk lang voordat de concurrentie daar een goed antwoord op had.

Mammoet Stoof heeft vrijwel alle types FTF met V8 en V12 motoren in zijn bezit gehad en toen er opdracht afkwam voor het transport van de cementfabriek in Colombia werden er een tweetal 6X6 trekkers besteld, de enige 6X6 uitvoeringen ooit door FTF gebouwd. Vanwege de inzet van deze trekkers hoog in de Andes, waren ze tevens voorzien van turbochargers en voor een beachlanding gingen ze helemaal niet uit de weg.

Op een koude januari morgen was de bevolking van Hoofddorp uitgelopen voor een wel heel erg uniek transport. Een 100 jaar oude stenen molen werd verplaatst vanuit de dorpskern naar de nieuwe wijk Graan voor Visch. Het transport was terdege voorbereid en er was veel belangstelling van de zijde van de pers. De molen was versterkt aan de buitenzijde met ijzeren ringen en van binnen met een houten frame.

Nadat de molen losgezaagd was van de fundatie werd met vijzels de romp twee meter omhoog gebracht. Na egalisatie van de ondergrond en het leggen van rijplaten werd er een conventionele platformwagen onder gebracht. Met de hydrauliek van de trailer werd de molen van de vijzelpunten overgenomen en vervolgens op transport gesteld. Het ging bijna nog mis aan het einde van de rit toen er een steile heuvel genomen moest worden. Door het vochtige weer waren de rijplaten erg glad geworden en begon het gevaarte langzaam naar beneden te schuiven. De inderhaast aan de achterzijde vastgemaakte FTF wist erger te voorkomen.

Helaas stopte de firma Floor in Wijchen de productie van dit fameuze merk en bijgaande foto's laten zien dat de FTF's in de jaren zenetig en tachtig heel wat spectaculair zwaartransportwerk hebben verricht. Voor veel modelbouwers is het echter nog een favoriet model om na te bouwen.
 Gerelateerd  
  • Meer door.. Aad
  • Meer van.. Modelbouw

  •  Artikel opties  
  • Email artikel
  • Afdrukversie artikel