Heeft Leica de boot gemist?

20 mei 2005

Bijdrage van: Aad

Een Leica camera is te vergelijken met een Porsche of Rolls Royce. Niet weggelegd voor iedereen en de hoge kwaliteit en afwerking kosten een smak geld. In de loop van de jaren heb ik een aardige collectie fotocamera's opgebouwd en de mooiste exemplaren zijn van het merk Leica. (Foto hijshaak gemaakt met een Leica M4).

Het is met het huidige camera assortiment niet verwonderlijk, dat de fameuze camerafabriek in Solms in financiŽle moeilijkheden is geraakt. Met zo`n 10 miljoen Euro verlies in het vorige jaar en een omzetdaling in de eerste helft van 15% tot 45 miljoen Euro draaiden een aantal banken de kredietkraan verder dicht. Het bedrijf met 1100 werknemers wacht nu tot de aandeelhoudersvergadering aan het eind van deze maand en geeft dan een toelichting over de gang van zaken en de verwachting is dat er een "turn around" in de bedrijfsvoering wordt aangekondigd. Hoe heeft het zo ver kunnen komen? Leica heeft een ijzersterke reputatie, niet in het minst dankzij wereldberoemde fotografen, zoals Robert Capa, die als oorlogsverslaggever de geallieerde landing in Normandie in 1944 met een Leica vastlegde. Ook Nederlandse fotografen zoals Ed van der Elsken verworven een grote bekendheid met een Leica. Toen ik in 1970 als fotopersbureau onder de naam Fotovision mij beroepsmatig met fotografie ging bezighouden, was de eerste aanschaf een Leica meetzoeker camera van het type M4. Naast de 6x6 rolfilmcamera Hasselblad (zie het item "Help, de Pr-manager verzuipt") was deze kleinbeeld camera bijna een vereiste om als fotograaf voor vol te worden aangezien. Onzin natuurlijk want de mens achter de camera maakt de foto en het merk van de camera speelt daar maar een kleine rol in. Als PR manager bij Mammoet Transport kwam ik later veel in Singapore en daar kocht ik er een Nikon spiegelreflex (F801) met autofocus en automatische belichting. De Leica werd een "back-up" camera en toen ik volledig op Nikon (F90x/F5) was overgegaan, was een logische keuze om digitaal te gaan werken met een Nikon D1x, later D2x omdat de oude Nikon objectieven zonder meer te gebruiken waren. IMijn collectie bestaat inmiddels uit diverse Leica M6 uitvoeringen (o.a. het Benelux demonstratiemodel) een M4, M3 en een M2, alsmede een Leicaflex, vanwege het zware en solide sluiter/spiegelgeluid ook wel de Diesel Leica genoemd. De professionele fotografie doe ik echter met de Nikon D2x of als het erg groot moet zijn op een Fuji 4.5x6 wide of een Asihi Pentax 6x7 cm. Mijn opdrachtgevers willen, behoudens een enkele uitzondering, alles digitaal aangeleverd krijgen, Als er een tentoonstellingstand ingericht moet worden, dan kom je digitaal niet groter dan zo'n 60x80 cm. en een wandvergroting van 1x2 meter behoort tot te onmogelijkheden. Ik hou daar wel rekening mee door bij de meeste opdrachten en rolfilmpje vol te schieten en deze opnames in het archief te bewaren. Dit doe ik als service voor de klanten en recentelijk heb ik een goede klant uit de brand kunnen helpen om vergrotingen vanaf rolfimformaat op 1 meter bij 80 cm. te laten maken.

Digitaal is de trend maar de meeste mensen weten niet, dat ze voor veel geld, weinig kwaliteit krijgen en dat de eerste de beste ouderwetse kleinbeeldcamera in de kast veel meer mogelijkheden heeft. Leica heeft zich door dalende verkoopcijfers gerealiseerd dat doorgaan op de oude voet geen optie is. Inmiddels hebben ze de Leica Digilux 1 in 2002 en recentelijk de Digilux 2 geÔntroduceerd. Geen digitale "M" camera en geen verwisselbare lenzen, dus geen partij voor de professionele Nikons en Canons. Tijdens de laatste Photokina werd een digitale achterwand voor de Leica spiegelreflexen R8 en R9 aangekondigd. Geen slecht idee, want hiermee kan je deze bestaande R Leica's ombouwen tot een volwaardige digitale camera. De levering was in de maand mei gepland, maar door softwareproblemen gaat dat niet lukken. Ook is het te bezien of de professionele fotograaf dit wel ziet zitten, omdat de Leica R in vakkringen weinig gebruikt wordt. Een investering voor de hele set wordt dan wel heel erg kostbaar. De compatibele digitale Leica meetzoekercamera wordt niet ontwikkeld en daar zaten de trouwe Leica fans zoals ik nu net op te wachten!

0 reactieshttp://www.proteusproducties.nl/article.php?story=20050520144452240