Diensten  
Home
Lezingen en presentaties
Namebranding
Teksten
Filmproducties
Public relations
Media exposure
Advertenties
Websites

 Bedrijfsinformatie  
Algemeen
Contact
Privacyverklaring
Routebeschrijving
Nieuws

 Collecties  
Modelbouw
Barbies
Camera's
Route 66
Mammoetologie

 Faciliteiten  
Linken
Statistieken


 Dag 11   
Het wordt wel eens het meest spectaculaire uitzicht in de wereld genoemd. Hier is erosie al zo'n 165 miljoen jaar aan de gang om een kilometer diepe kloof uit te kerven in het Kaibab plateau. Als een glinsterend slangetje zie je in de diepte de Calorado rivier voorbij kronkelen. Op de West Rim, die alleen met een shuttle bus toegankelijk is, wemelt het van de toeristen, waaronder opvallend veel Japanners.

Dikke Amerikanen staan gevaarlijk dicht bij de rand en er is geen beginnen aan om hier hekwerken te plaatsen. De bontgekleurde lagen geven de geologische tijdperken weer. De toplaag bestaat uit bijna wit Kaibab kalksteen, die langzaam veranderd in een grijze laag Toroweap formatie. Hieronder zit Coconino zandsteen, dat onderlijnd wordt door een smalle strip bloedrode Hermiet rots.

Helemaal onderaan tot de bodem is wit/rood geaderd Supai kalksteen zichtbaar en elke laag vormt een bepaalde geologische periode. Door het verschil van hardheid in de gesteentes zijn er pieken en dalen gevormd, waarbij de Colorado rivier door zijn slijpende werking in miljoenen jaren voor de vormgeving heeft gezorgd. De Supai formatie is gevormd toen de aarde nog jong was en het grootste deel van de aarde nog oceaan was.

Als in een tijdmachine kijk je biljoenen jaren naar beneden en realiseer je de nietigheid van ons bestaan.

De Grand Canyon heeft een eigen spoorlijn, die de verbinding onderhoudt met het zuidelijk gelegen Flagstaff. Een toeristische lijn met een stoomlocomotief in Amerikaanse stijl. Ik verlaat de reuzenkloof echter met de auto om die avond in Flagstaff te arriveren. Terug in het spoor van de Route 66! De dagteller staat op 133 mijl. Totaal 2.984 mijl.
 Gerelateerd  
  • Meer door.. Aad
  • Meer van.. Route 66

  •  Artikel opties  
  • Email artikel
  • Afdrukversie artikel