Dag 12

04 juli 2005

Bijdrage van: Aad

Flagstaff is een plaats waar je graag wat langer blijft. Gelegen in de dennenbossen aan de voet van de San Franscisco Peaks ademt het in alles nog de oude sfeer van de Route 66. In het klassieke stationnetje in het centrum verwacht je nog stoomlocomotieven van weleer, maar het zijn de grommende lange dieseltreinen met containers, die hier zonder te stoppen voorbij rijden.

In een trein, die daar in de eerste helft van de vorige eeuw wel stopte, zat Cecil B. de Mille, die het plan had opgevat om zijn films in zonniger oorden op te nemen. Flagstaff was het doel van zijn reis en het heeft weinig gescheeld of Hollywood had niet in Los Angeles gelegen, maar in deze mooie bosrijke omgeving. Toen het echter begon te sneeuwen heeft hij volgens de overlevering zijn hele filmcircus weer op de trein gezet en is hij doorgereden naar Californie. En inderdaad: It never rains in California, zongen de Eagles al en dat was de reden waarom hij de Oostkust de rug toekeerde. Sneeuw kon hij dus helemaal niet gebruiken.

Een interessante stop langs de route is de Museum Club, een vroegere pleisterplaats uit 1918 en vandaag een restaurant, danshal en bar met alle nostalgische attributen uit een roemrucht verleden.

Binnen is het druk met veel cowboys en cowgirls. Er wordt op country en western muziek gedanst en het is er bijzonder gezellig.

Buiten staan een paar klassieke auto's geparkeerd, die uit de glorietijd van de Route 66 dateren. De eigenaars zijn zo bereidwillig om hun glanzende limousines voor de fraai verlichte blokhut te parkeren en adressen worden uitgewisseld. Amerikanen zijn makkelijk in de omgang en als ze horen dat je uit Nederland (Holland) komt dan heb je een streepje voor.

Ze weten overigens niet waar ons land ligt en denken dat we nog steeds op klompen lopen. En als je ze vertelt, dat de benzine bij ons 4x zo duur is en dat we zo'n 50% belasting op ons inkomen betalen, dan hebben ze al gauw medelijden met je. Het levert de nodige vrije rondjes op en vervolgens willen ze alles weten over het jongetje dat met zijn vinger in de "dike" ons lage landje redde van een wisse watersnood. Een goede aanleiding om iets over onze Deltawerken te vertellen.

Het wordt laat en gelukkig is het hotel vlak bij. Geen kilometers gemaakt op de Route 66, maar toch de authentieke sfeer geproefd. Morgen gaan we verder en komen we over het meest interessante deel van de route.

0 reactieshttp://www.proteusproducties.nl/article.php?story=20050704145742810