Diensten  
Home
Lezingen en presentaties
Namebranding
Teksten
Filmproducties
Public relations
Media exposure
Advertenties
Websites

 Bedrijfsinformatie  
Algemeen
Contact
Privacyverklaring
Routebeschrijving
Nieuws

 Collecties  
Modelbouw
Barbies
Camera's
Route 66
Mammoetologie

 Faciliteiten  
Linken
Statistieken


 Dag 13   
De eindbestemming Los Angeles, komt op dag 13 snel dichterbij. Geen groter verschil is denkbaar met het oostelijke deel van de Route 66 bij St. Louis. In plaats van overstromingen zijn hier vanwege de grote hitte en droogte op diverse plaatsen bosbranden. Op weg naar Wiliams en Seligman kom je door een kurkdroge woestijn en in een comfortabele auto met airco mag je jezelf gelukkig prijzen als je de vergelijking maakt met de arme automobilist in de jaren dertig.

Seligman is het startpunt van het langste stuk ononderbroken Route 66, dat met een lengte van 158 mijl via Truxton, Kingman en Oatman naar Topock leidt. In Seligman kom je langs de ijssalon van Juan Delgadilla die bij de bestelling een complete show geeft. Het bordje "sorry, we're open" zet bij binnenkomst al de toon en voor de ijssalon staat een royaal versierde open auto, waar op gezette tijden knalharde muziek uit komt. Een stukje verder heeft zijn broer Angel Delgadilla een kapsalon en hij kent duizend en een verhalen over de Route 66, die hij moeiteloos tijdens het knippen weet op te dissen.

Kingman is een stadje in Mohave County en is een knooppunt van wegen en spoorlijnen. In de Tweede Wereldoorlog had de luchtmacht hier een belangrijk basis met een opslagruimte voor honderden bommenwerpers. Veel van deze vliegtuigen hebben de oorlog nooit gezien omdat de productie na het aflopen van de oorlog gewoon doorging. Ze kwamen uit de fabriek, werden naar Kingman gevlogen, waar ze vervolgens weer werden verschroot.

In Oatman is het voorzichtig rijden vanwege de loslopende ezels. Het is een oud mijnstadje, dat gelegen is in de canyon van de Black Mountains. De saloon van het Oatman hotel ziet er nog steeds authentiek uit en is een hangplek voor gepensioneerde cowboys met six shooters.

Soms breekt er een schietpartij uit, overigens zonder ernstige gevolgen. In dit hotel brachten de pas getrouwde filmsterren Clark Gable en Carole Lobard hun huwelijksnacht door en de met glas afgeschermde kamer nr. 15 is sindsdien in de originele staat gehouden.

Het laatse deel van de route 66 in Arizona wordt steeds mooier en de bergachtige omgeving hier wordt ook wel klein Zwitserland genoemd. De laatste benzinepomp 'en pleisterplaats voor de bochtige en steile route is Ed's Camp'.

In de jaren veertig was het ook heel goed mogelijk dat je op een helling een T-Ford passeerde, die achteruit naar boven stoof.

Alleen dan was de motor sterk genoeg om de top van de heuvel te halen en er was heel wat stuurmanskunst voor vereist om aan de goede kant van de weg te blijven. Vaak genoeg ging het mis. Zoals bij het autowrak langs de kant van de weg, misschien wel de getaway car van Bonny en Clyde omdat het karkas door kogels doorzeeft blijkt te zijn. Met een beetje geluk ligt het er nog steeds. Route 66 op zijn best dus.

Voordat je in Needles aankomt passeer je de staatsgrens van California. Vreemd genoeg is het een echte grensovergang, zoals ik op de route nog niet eerder ben tegen gekomen. De politie vraagt om legtimatie en wat je in Californie komt doen. En of je nog fruit aan te geven hebt. De opmerking dat ik 'Grapes of Wrath' van John Steinbeck bij mij heb, wordt niet erg gewaardeerd. Op grapjes van buitenlanders zitten ze in Californie niet te wachten. In Needles een goedkoop hotel genomen: Traveller Inn en de dagteller staat op 263 mijl. Totaal afgelegd 3.113 mijl.
 Gerelateerd  
  • Meer door.. Aad
  • Meer van.. Route 66

  •  Artikel opties  
  • Email artikel
  • Afdrukversie artikel