Dag 14

11 september 2005

Bijdrage van: Aad

Vandaag is de laatste dag op de route naar Los Angeles. In het zonverschroeide Needles eerst benzine tanken en zelfs de mensen, die hier wel wat gewend zijn klagen over de hitte. "Last Saturday it was 116 degrees" en om dit nu in graden Celsius om te rekenen heeft weinig zin. Het blijft gewoon veel te warm.

Needles werd in 1883 gesticht tijdens de aanleg van de Santa Fe spoorweg. De "railroad" was jarenlang de grootste werkgever in de stad en veel oude gebouwen doen aan een tijd denken, dat alles minder gehaast verliep.

Een van de mooiste gebouwen is het verlaten en vervallen El Garces hotel, dat bij het Santa Fe station ligt. Het maakte deel uit van de keten "Fred Harvey Houses", dat service hoog in het vaandel had staan. Het nabijgelegen Greyhound Busstation is nog wel in gebruik, maar heeft ook betere tijden gekend. De bijna verlaten Route 66 voert je door de Mojave desert, waar generaal Patton zijn troepen heeft getraind voordat hij in de 2e Wereldoorlog de Duitse generaal Rommel versloeg in Noord Afrika. Zo dicht bij Hollywood is het niet verwonderlijk dat de woestijn nog steeds wordt gebruikt als achtergrond voor filmopnames.

Films als Star Wars, Chinatown, Lawrence of Arabia en Bagdad Cafe werden hier geheel of gedeeltelijk gedraaid en de woestijn is in al die jaren nauwelijks veranderd. Bij Amboy, een plaatsje van 20(!) inwoners ligt een slapende vulkaan, die opvalt als een zwarte puist in de verder vlakke omgeving.

De Santa Fe lange goederentreinen vormen hier van tijd tot tijd het enige gezelschap en het is zaak om voor deze trip voldoende benzine en water mee te nemen. Bagdad is een verlaten spookstad en het enige wat opvalt is een vrachtperron, dat bewaakt wordt door een politieman en een hond. De film Bagdad Cafe ontleent er zijn naam aan, hoewel het cafe eigenlijk in het verder op gelegen Newberry Springs ligt. In Victorville is het Roy Rogers museum en voor de liefhebber staat er het opgezette paard van Roy (jakkie!). Hierna kom je in de "suburbs" van LA terecht, zoals bijvoorbeeld San Bernadino, waar Gene Hackman is geboren.

Voor hem was de weg naar Hollywood niet al te ver en moet hij onvermijdelijk menigmaal over de Interstate 40 gekomen zijn. En veel vrachtwagenchauffeurs natuurlijk die met hun "rigs" ook zo uit 'Convoy' lijken te komen. In West Covina een motel opgezocht voor de nacht. Dagteller staat op 326. Totaal 3439 mijl gereden.

0 reactieshttp://www.proteusproducties.nl/article.php?story=20050911212421115