Toen wij van Rotterdam vertrokken....

29 maart 2008

Bijdrage van: Aad

Met foto's is het als met goede wijn: over de jaren worden ze beter. In 1966 werkte ik als assistent expediteur bij Pakhuismeesteren en met mijn eerste Exa 2a spiegelreflex camera met 50mm Domiplan lens maakte ik foto's o.a. in de Rotterdamse haven. De container was toen nog niet uitgevonden en alles werd als stukgoed met kranen overgeslagen. ik kon niet weten dat deze werkwijze in korte tijd revolutionair zou veranderen en dat dit markante beeld van graanelevatoren in de Maashaven snel zou verdwijnen.

Op de graansilo had je een fantastisch uitzicht op de graanstofzuigers die als een groep prehistorische dieren het graan opzogen uit het zeeschip en weer uitspuugden in de rijnaken. De andere kant keek je uit op de Maashaven Oostzijde, waar het viaduct van de metro naar het Zuidplein werd aangelegd.

Een ander historisch plaatje uit die tijd is een uitzicht op het centrum van Rotterdam, gemaakt uit de mast van een drijvende bok afgemeerd aan de kade van de Boompjes. Van het Nedlloyd gebouw (Nedlloyd, wat was dat ook al weer?) was nog geen sprake en Rotterdam is inmiddels heel wat veranderd.

Vanaf hetzelfde standpunt had je een magnifiek uitzicht op de Maasbruggen.

De havenfoto's uit 1966, nu alweer 42 jaar geleden zijn naar mijn mening het meest kenmerkend voor die tijd en vormen een romantisch beelddocument van een lang vervlogen tijd. Let op de Euromast die toen nog niet was verlengd.

Het concertgebouw De Doelen werd ook in die tijd gebouwd en daar moest ik als amateur fotograaf natuurlijk ook enkele plaatjes van maken, overdag, maar ook bij nacht. Op de achtergrond is het Centraal Station nog net zichtbaar, ook deze monumentale gevel is inmiddels, evenals de Maasbruggen, uit het stadsbeeld verdwenen(snik).

Een vriend van mij had een zoomlens, een unicum in die tijd en daar kon je bijzondere plaatsjes mee maken. Of dit creatief is weet ik niet, maar het resultaat was best bijzonder.

Als voormalig Rotterdammer moest ik dit toch even op mijn website kwijt en als u dit alles niets zegt, dan bent u waarschijnlijk niet in Rotterdam geboren en kunt u dit item zonder wroeging overslaan!

0 reactieshttp://www.proteusproducties.nl/article.php?story=20080329085902553