Diensten  
Home
Lezingen en presentaties
Namebranding
Teksten
Filmproducties
Public relations
Media exposure
Advertenties
Websites

 Bedrijfsinformatie  
Algemeen
Contact
Privacyverklaring
Routebeschrijving
Nieuws

 Collecties  
Modelbouw
Barbies
Camera's
Route 66
Mammoetologie

 Faciliteiten  
Linken
Statistieken


 Torre Pendente   
Wist u dat het bedrijf met de grote naam de toren van Pisa rechtop heeft gezet? Waarschijnlijk niet en om eerlijk te zijn, het is ook nooit gebeurd. Het gebeurde wel op een grandiose tekening van Jan Sanders. In die tijd was er nog plaats voor een beetje humor en zelfspot, maar in deze barre economische tijden is dat blijkbaar niet meer mogelijk. Natuurlijk moet je als bedrijf stevig in de schoenen staan om je op deze manier te profileren. Jan Sanders maakte talloze tekeningen o.a. voor kalenders, waarop imaginaire transport- en hijsprojecten op de hak werden genomen. Deze (planning)kalenders waren onder de klanten uitermate populair, maar vreemd genoeg had het eigen personeel hier soms moeite mee. Zwaartransport is voor deze mensen een serieuze business en dat mag je niet zo maar op de hak nemen.

Maar leuk is de tekening wel. Met een Mammoet draaimolen rechtsonder en Pavarotti, die linksonder de longen uit zijn lichaam zingt. En technisch zit het ook goed in elkaar met wel veel manuren aan het contraballast te zien! Kortgeleden heb ik de toren tijdens een cruise voor het eerst gezien. De Torre Pendente werd vanaf 1173 gebouwd op een moerassige ondergrond. Voordat de derde verdieping in 1274 werd voltooid, begon de toren al te hellen. De waarschijnlijk meest beroemde toren ter wereld steunt op een dunne stenen fundering van maar 3 meter diep. Ondanks deze slechte fundering werd de bouw voortgezet en werd in 1350 opgeleverd. Wie zei er iets over de metro in Amsterdam?

Onder de beroemde bezoekers door de eeuwen heen was de Pisaanse geleerde Galileo, die naar de top klom om de snelheid van vallende objecten uit te kunnen voeren. In 1995 stond de toren 5,4 meter uit het lood en mocht hij niet meer worden beklommen. Na een aantal technische ingrepen is de hellinghoek met 38 cm verminderd en is de toren weer toegankelijk voor het publiek. Via een wenteltrap komt men bij de klokkentoren en heeft men een schitterend uitzicht op Pisa.

De scheve toren van Pisa is het bekenste gebouw op het Campo dei Miracoli (veld van de wonderen). Oorspronkelijk was hij bedoeld als campanile voor de Duomo die uit 1064 dateert. De Duomo heeft een fraaie voorgevel, bestaande uit vier lagen van zuilenrijen en arcaden.

Pisa domineerde indertijd het westelijk Middellandse Zeegebied en dat is zichtbaar aan deze gebouwen. Pisa's verval was onafwendbaar toen de haven begon te verzanden en de stad in 1406 in handen viel van de Florentijnen. Erg veel schade werd veroorzaakt door de bombardementen in 1944 tijdens de 2e Wereldoorlog. Maar gelukkig bleef de toren van Pisa gespaard, in het echt, maar ook op de tekening van Jan Sanders.

En nog steeds wordt er aan de toren gewerkt. Nee, niet door Mammoet, want wie komt er nou naar een rechte toren van Pisa kijken?
 Gerelateerd  
  • Meer door.. Aad
  • Meer van.. Mammoetologie

  •  Artikel opties  
  • Email artikel
  • Afdrukversie artikel