Diensten  
Home
Lezingen en presentaties
Namebranding
Teksten
Filmproducties
Public relations
Media exposure
Advertenties
Websites

 Bedrijfsinformatie  
Algemeen
Contact
Privacyverklaring
Routebeschrijving
Nieuws

 Collecties  
Modelbouw
Barbies
Camera's
Route 66
Mammoetologie

 Faciliteiten  
Linken
Statistieken


 De grootste methanol plant van Europa staat in Tjeldbergodden   
Vanwege de rijke olie- en gas reserves voor de kust worden de Noren worden ook wel de blauwogige Arabieren genoemd. Het Noorse staatsoliebedrijf Statoil was indertijd erg belangrijk voor Mammoet Transport en veel projecten heb ik daar in de jaren tachtig en negentig 'aan den lijve' ondervonden. Zoals in Haugesund bij het toenmalige HMV toen daar in 1984 de revolutionaire zelfaangedreven platformwagens (SPMTs) voor het eerst werden ingezet. Ook de bouw van een mega gasterminal bij Karstoe was een mooi staaltje van geintegreerd zwaartransport en dat gold ook voor de bouw van de grootste methanol plant van Europa in Tjeldbergodden.

Voor dit soort projecten waren zwarelading schepen erg belangrijk en ms Happy Buccaneer, nu nog steeds in de vaart bij BigLift Shipping, voerde de modules, torens en piperacks vanuit Belgie en de U.K. aan. Dit schip heeft als unieke laad- en los mogelijkheid een grote ro-ro klep aan de achterzijde en voor het Tjeldbergodden project kwam dat goed van pas.

Deze spectaculaire transporten speelden zich af in de winter en het was op een nacht zo koud, dat toen ik mijn carbonfiber filmstatief iets te hard op een rots zette, het spontaan brak. Ik was gehuisvest in het kamp, waar ik een klein kamertje met een bureau en bed had. Goedkoper dan een hotel, dat er overigens niet was en hier kon ik werken aan het filmscript, de artikelen voor Mammoet Mail en persberichten voor de kranten en vaktijdschriften. Erg prettig was dat ik dicht op het werk zat en de zware transporten aan mijn raam voorbij zag gaan! En een compliment voor de voortreffelijke catering, waar je dag en nacht terecht kon.

Het grootste en zwaarste stuk van de plant was de methanolconverter ter grootte van een compleet flatgebouw. De SPMTs hadden daar met een bevroren ijsbodem een flinke kluif aan.

Een grote 'coldbox' kwam uit Engeland en werd door door de Happy Buccaneer opgehaald. SPMTs brachten deze joekel naar de haven, waarvoorj het spoorwegverkeer een tijdje moest worden stilgelegd.

Een totaaloverzicht om een idee van de grootte van het transport en dan te bedenken, dat dit gevaarte weliswaar horizontaal wordt vervoerd, maar in Noorwegen op de plant met kranen overeind gezet moet worden!

In tegenstelling tot Van Seumeren had Mammoet Transport weinig of geen grote kranen, dus die moesten worden ingehuurd. Het kraanwerk op de site leverde mooie plaatjes op en toen ik kortgeleden op het eeuwenoude Forum Romanum in Rome stond, moest ik aan dit aparte beeld van de fundatie in Tjeldbergodden denken. Of is dat te ver gezocht?

'A picture is worth a thousand words', dat is waar en ik ben blij dat ik ze als tijdsdocument heb gemaakt. Belangrijker nog zij de ervaringen en herinneringen, die in je geheugen opgeslagen liggen. Vandaar dit verslag en moge er nog vele volgen. Bent u meer geinteresseerd in getallen? Die heb ik natuurlijk ook. Sinds het opstarten van de methanol plant, zo'n tien jaar geleden, is er 8,1 miljoen ton methanol geproduceerd met een waarde van 12 biljoen Noorse Kronen. Het voor de productie benodigde gas wordt vanuit het Heidrun veld in de Noorse Zee met een 250 km lange pijpleiding met een diameter van 16 inch naar Tjeldbergodden aangevoerd. Hiervoor zijn bij in de rotsen tunnels geboord, waardoor je met een vrachtwagen kunt rijden. Het gerede product wordt per schip getransporteerd naar de klanten in heel Europa en wordt gebruikt als (basis)component voor de chemische industrie.

Belangrijker dan alle imposante 'hardware': bijzondere schepen, kranen en trailers, waren de menselijke ontmoetingen die je had, in de eetzaal met de Noorse werkers, aan boord van de schepen, de ploeg in de kroeg en niet te vergeten het Noorse Natuurschoon! Sindsdien versta ik het Noors een stuk beter.
 Gerelateerd  
  • Meer door.. Aad
  • Meer van.. Mammoetologie

  •  Artikel opties  
  • Email artikel
  • Afdrukversie artikel