Diensten  
Home
Lezingen en presentaties
Namebranding
Teksten
Filmproducties
Public relations
Media exposure
Advertenties
Websites

 Bedrijfsinformatie  
Algemeen
Contact
Privacyverklaring
Routebeschrijving
Nieuws

 Collecties  
Modelbouw
Barbies
Camera's
Route 66
Mammoetologie

 Faciliteiten  
Linken
Statistieken


 We gingen naar Rome   
Als je in Rome een espresso wilt hebben, moet je niet de fout maken om 'un espresso' te bestellen. Die leuke serveerster zal voor alle zekerheid nog even vragen' Ma Lei vuale un caffe? Want een espresso is in Italie 'un caffe' en een gewone koffie is 'un caffe Americano'. Een oude werkgever, voor wie ik gelukkig maar een jaar heb gewerkt, ging met zijn vrouw na zijn pensionering te voet naar Rome. Ondanks de door hem veroorzaakte forse pensioenbreuk gaat het toch nog niet zo slecht met ons, dat we er lopend heen moesten. Wij gingen wij naar Rome in stijl met de 'Oosterdam' van de Holland America Line. Eerst opstappen in San Diego, dan via het Panamakanaal naar Florida, vervolgens de grote oversteek naar Portugal, vervolgens Spanje en na ruim een maand waren we op de eindbestemming Rome in Italie aangeland.

Behalve de letterlijk schokkende ervaring van de aardbeving termotto) in L'Aquila op 100 km. afstand, was Rome een openbaring. Wat een mooie stad is dit en ondanks het waanzinnig drukke verkeer is het stadsleven erg relaxed. Je loopt er in een waanzinnig groot openluchtmuseum en als toerist leef je er onder het motto: 'Do in Rome as the Romans do'. Een must is natuurlijk de Trevifontijn waarin Anita Ekberg in de film 'La dolce vita' een tamelijk fris bad in gezelschap van Marcello Mastroani nam. Het gebruik is om achterwaarts een muntstuk in het water te gooien, waarna alles weer goed komt, in het bijzonder in de liefde.

We zaten in het hotel Giullio Cesare in de Via degli Scipione en vlak bij een metrostation. Een handige en goedkope manier om in Rome diverse bezienswaardigheden te bezoeken en gebruik te maken van het openbaar vervoer is de aanschaf van een Roma Pass. Deze pas kost ca. €27 en geeft recht op 3 dagen vrij reizen met het openbaar vervoer (tram, metro en bus) gratis toegang tot de eerste 2 bezienswaardigheden en op de rest van de deelnemende bezienswaardigheden korting op de toegangsprijs. Op www.romapass.it/english/
kunt u alle informatie vinden over deze pass en de deelnemende participanten.

Ons hotel lag op de linkerover van de Teverre (Tiber) en op loopafstand van het Vaticaan. Weer zo'n verplicht nummer, maar ondanks de grote drommen toeristen moet je dit zien! Het beste kan je vooraf een rondleiding boeken en wij hadden een Canadees als gids, die de groep rondleidde met een gesloten zendersysteem. Je krijgt een oortelefoontje en zo kan je de uitleg van de gids volgen en raak je niet zoek in de menigte. Het Vaticaan is sinds 1929 de kleinste staat ter wereld. Op deze plaats werd Petrus rond 64 n.C. gemarteld en begraven. Sindsdien hebben al zijn opvolgers hier gewoond en wordt nu bestuurd door de enige absolute vorst van Europa: de paus. De 500 bewoners zijn in het Vaticaan gehuisvest en hebben hun eigen postkantoor, banken, muntsoort, rechtssysteem. winkel, dagblad en zelfs een treinstation.

De marmeren Laocoön is een van de vele prestigieuze kunstwerken die je tijdens de rondleiding kunt zien. Het schitterende beeld dateert uit de eerste eeuw n.C. , komt oorspronkelijk uit Rhodos en werd in 1506 gevonden tussen de ruines van Nero's Gouden Huis. Werken als deze vormden een inspiratiebron voor Michelangelo (Mikey zoals de gids hem noemde) en andere kunstenaars uit de renaissance.

Een ander hoogtepunt is het door Michelangelo beschilderde plafond in de Sixtijnse kapel met scenes uit Genesis en de altaarmuur met taferelen van het Laatste Oordeel. Dit is de ruimte waar de kardinalen vergaderen als er een nieuwe paus moet worden gekozen, ze komen er niet uit voordat deze klus is geklaard en de buitenwereld wordt op de hoogte gehouden met witte of zwarte rooksignalen. Maar ook voor moderne kunst is er ruimte gemaakt.

Het Pantheon, een tempel voor alle goden, is het best geconserveerde antieke monument in Rome. Het verrees als een traditioneel rechthoekig gebouwd onder keizer Apgrippa tussen 27 en 25 n.C. De huidige koepelvorm, bekend van o.a. Het Witte Huis in Washington, werd gebouwd door keizer Hadrianus in 118 n.C. De diameter van de enorme halfronde koepel is gelijk aan de hoogte van de bakstenen cilinder, waardoor de verhoudingen van het gebouw volmaakt zijn.

Een week is natuurlijk veel te kort om deze waanzinnig mooie stad te bekijken en we komen er zeker weer terug. In een volgend artikel meer over deze memorabele stad. We eindigen dit artikel met een bezoek aan het museum restaurant Canova Tadolini aan de Via del Babuini, waar je tussen en onder de beelden van 4 generaties beeldhouwers kunt lunchen en dineren. Wij hadden een tafeltje onder paus Leone XIII (1906-1907) en ontvingen een stenen pauselijke zegening.
 Gerelateerd  
  • www.romapass.it/english/
  • Meer door.. Aad
  • Meer van.. Nieuws

  •  Artikel opties  
  • Email artikel
  • Afdrukversie artikel