Diensten  
Home
Lezingen en presentaties
Namebranding
Teksten
Filmproducties
Public relations
Media exposure
Advertenties
Websites

 Bedrijfsinformatie  
Algemeen
Contact
Privacyverklaring
Routebeschrijving
Nieuws

 Collecties  
Modelbouw
Barbies
Camera's
Route 66
Mammoetologie

 Faciliteiten  
Linken
Statistieken


 Krakers-reŁnie   
Het leek afgelopen zondag wel een oud-krakers reŁnie toen de fototentoonstelling !METRO! in de Sint Antoniesbreestraat werd geopend door Els Agsteribbe, oud-fractievoorzitter van de PVDA in Amsterdam. De fotograaf Eric Dix woonde begin jaren zeventig in een kraakpand aan de Koningstraat in de Nieuwmarktbuurt in Amsterdam. Hij fotografeerde in zijn omgeving de aanloop van de toenmalige metro-rellen, waarvan in deze vitrine-tentoonstelling een klein deel is te zien. De fotoís zijn afdrukken van kleinbeeld kleurendiaís en geven een treffend tijdsbeeld uit een periode dat het stadsbestuur van Amsterdam met een kaalslag voor de aanleg van de eerste metrolijn bezig was.

De opening was in boekhandel Pantheon die ook op zondag is geopend. Dit is ook het enige wat ik mis in mijn huidige woonplaats in Zeeland: een verse Sunday Times met onthullingen over de dood van Michael Jackson en gelijk ook maar de pas uitgekomen Bommel reisgids gekocht.

De St. Antoniebreestraat mondt uit in de Nieuwmarkt en is dus een geschikte plek om deze foto's te exposeren. Hierop staat o.a. de buurtalcoholist Jelle die ook in een kraakpand woonde. Hij werd altijd vergezeld door zijn hond die al snuffelend voor de Zuiderkerk een begraafplaats uit 1600 ontdekte. Jelle verkocht de door zijn hond opgegraven botten en schedels in zijn kroeg, tot de stadsarcheologische dienst hier de lucht van kreeg en het onderzoek op de juiste wijze vervolgde. Volgens zeggen is Jelle zo dronken geworden van de opbrengst dat hij op een kwade dag in de gracht is gelopen en verdronken.

Op een andere plaat staat een oude vrouwtje, die door twee 'stillen' door de gevaarzone wordt geloodst. Ze waren gekleed naar het modebeeld van die dagen, in olifantspijpen en met lang haar. Langharig tuig noemde men dat en na ruim dertig jaar zijn deze krakers toch goed terecht gekomen. Met behoud van een stuk erfgoed, dat zonder deze mensen al lang verdwenen zou zijn.

Oud-krakers Eric Dix (rechts in beeld) en Johan Elings voor de boekhandel Pantheon op 28 juni 2009. De tentoonstelling !METRO! is de gehele zomer nog te zien in de St. Antoniesbreestraat.

Hieronder een aantal geexposeerde foto's met o.a. Jelle en het oude vrouwtje, dat in veiligheid wordt gebracht.
 Gerelateerd  
  • Meer door.. Aad
  • Meer van.. Nieuws

  •  Artikel opties  
  • Email artikel
  • Afdrukversie artikel