Diensten  
Home
Lezingen en presentaties
Namebranding
Teksten
Filmproducties
Public relations
Media exposure
Advertenties
Websites

 Bedrijfsinformatie  
Algemeen
Contact
Privacyverklaring
Routebeschrijving
Nieuws

 Collecties  
Modelbouw
Barbies
Camera's
Route 66
Mammoetologie

 Faciliteiten  
Linken
Statistieken


 Prins Willim verwoest door brand   
De 'Prins Willim', de replica van een origineel VOC schip gebouwd bij Amels in Makkum, is vannacht door brand verwoest terwijl het gedokt was op de Rijkswerf in Den Helder. In 1985 werd het schip op de "Happy Mammoth" van Mammoet Shipping (nu BigLift Shipping) verscheept naar Japan, waar het op het Nagasaki Holland Village bij Dejima werd tentoongesteld. In 2005 kwam het schip terug naar Nederland, waar het de Parade of Sail in Amsterdam aanvoerde, Daarna werd de 'Prins Willim' afgemeerd in Den Helder, waar het sinds kort te koop stond.

De replica van het VOC schip werd gebouwd bij de scheepswerf Amels in Makkum en is in tegenstelling tot de in Lelystad gebouwde "Batavia" niet zeewaardig. Een deel van de romp was niet van hout, maar van staal. De kanonnen aan boord waren van plastic, zodat er over de authenticiteit van de replica wel het een en ander aan te merken was. De enige manier om het schip veilig over zee te vervoeren was aan boord van een zware-ladingschip, hetgeen in 1985 een bijzonder beeld opleverde. Voor de passage van het Suezkanaal moest tot grote ergernis van de verlader dubbel tolgeld worden betaald. Het argument dat de Prins Willem scheepslading was, zette geen zoden aan de dijk bij de Egyptenaren, die het als een slimme truc beschouwden om twee schepen tegelijk te laten passeren. In de buurt van Singapore raakte de "Happy Mammoth" in een typhoon, waarbij de boegspriet van de Prins Willem werd afgerukt. In Japan werd het VOC schip op een grootse manier ontvangen en was het jaren lang het pronkstuk van het Hollandse themapark in Nagasaki.

Een stukje nagebouwde Hollandse geschiedenis waar helaas op 30 juli 2009 een einde aan kwam. Zie bij 'Happy Hunter' en 'Mark Twain' om te lezen hoe twee andere Mammoet schepen eveneens door brand verloren zijn gegaan.
 Gerelateerd  
  • Meer door.. Aad
  • Meer van.. Nieuws

  •  Artikel opties  
  • Email artikel
  • Afdrukversie artikel