Diensten  
Home
Lezingen en presentaties
Namebranding
Teksten
Filmproducties
Public relations
Media exposure
Advertenties
Websites

 Bedrijfsinformatie  
Algemeen
Contact
Privacyverklaring
Routebeschrijving
Nieuws

 Collecties  
Modelbouw
Barbies
Camera's
Route 66
Mammoetologie

 Faciliteiten  
Linken
Statistieken


 Wissewasjes 3 (slot)   
Behalve locomotieven voor Saudi Arabie stonden er op het negatiefblad uit 1976 ook foto's van duikers. Mammoet Goedkoop in Amsterdam - het varende deel van Mammoet Transport - had een bergingsbedrijf met eigen sleepboten en drijvende bokken. De naam van de man in het duikpak is Herman van Vught, later trouwde hij met de receptioniste van Mammoet Transport, toen nog gevestigd aan de Westerdoksdijk 40 in Amsterdam. Op het IJsselmeer zonk er nog wel eens een binnenvaartschip en dat was goede business voor het bergingsbedrijf. Vaak waren dat oude schepen die zand vervoerden en met open luiken vaarden. Met een beetje wind liepen die al vol en was er weer werk aan de winkel. Grappig is dat het huidige Mammoet na het aanvankelijk afstoten van alle watergerichte activiteiten zich weer met bergingen ging bezighouden en de meest bekende is natuurlijk het lichten van de onderzeeboot 'Koersk'.

Mammoet Transport was zijn tijd al ver vooruit en 33 jaar geleden werd al de basis gelegd voor voor de huidige bedrijfsfilosofie. Nog even en ze blazen de in 2001 gestaakte activiteiten van Mammoet Shipping weer nieuw leven in. Maar wacht eens: heeft de inmiddels 'gepensioneerde' Frans van Seumeren niet de nodige miljoentjes in dokschepen voor RollDock Shipping geinvesteerd? Het zou mij niet verbazen als dat nog eens gebeurt, maar laten we ons niet afleiden en teruggaan naar de negatieven uit 1976. Het laatste negatief op dit blad toont een transportcombinatie van Mammoet van Leeuwen (nee, geen familie!) uit Leiden. Opvallend is de aandoenlijk gedateerde DAF trekker met lading voor het toenmalige HCG, eveneens in Leiden.

Van Leeuwen was weer onderdeel van Mammoet van Wezel uit Hengelo, een transportbedrijf dat in 1971 bij de oprichting van Mammoet Transport ging samenwerken met Goedkoop en later met Stoof uit Breda. Veel later is Mammoet van Wezel opgegaan in Wagenborg Nedlift, dat zijn zwaartransport activiteiten zowel over het land als het water aanzienlijk heeft uitgebreid. En zo is er heel wat bedrijfsgeschiedenis te halen uit een eenvoudig zwart/wit filmpje dat in 1976 in pakweg een week werd volgeschoten. En er was voor mij nog veel meer te doen, getuige het witte Mammoetlogo op de deur, hetgeen een inbreuk vormde op de huisstijlregels.
 Gerelateerd  
  • Meer door.. Aad
  • Meer van.. Mammoetologie

  •  Artikel opties  
  • Email artikel
  • Afdrukversie artikel