Diensten  
Home
Lezingen en presentaties
Namebranding
Teksten
Filmproducties
Public relations
Media exposure
Advertenties
Websites

 Bedrijfsinformatie  
Algemeen
Contact
Privacyverklaring
Routebeschrijving
Nieuws

 Collecties  
Modelbouw
Barbies
Camera's
Route 66
Mammoetologie

 Faciliteiten  
Linken
Statistieken


 Gatenkaas   
Het is nog donker wanneer Jacques van der Goes en Pieter Voss (‘met dubbel s’) van Jenniskens Kraanverhuur met hun transportcombinaties in de Gentse binnenstad geparkeerd staan. Op hun diepladers liggen wat nog het meeste weg heeft van twee enorme stukken gatenkaas, maar dan wel in blokjes van twaalf meter lang en zes en een halve meter breed! De helgele polyester constructies zijn afgelopen nacht van Heijen (Limburg) naar de Zebrastraat in Gent vervoerd. Het blijkt een kunstwerk te zijn, gemaakt naar een ontwerp van de Belgische Kunstenaar Nick Ervinck, het heeft een hoogte van 3,5 meter, een lengte van 24 meter en een breedte van 6, 5 meter!

Zware lading kan wel tegen een stootje. Als je met stalen constructies en betonnen elementen een verkeersbord raakt, is dat geen ramp. De helgele wokkels van Jacques en Pieter zijn echter van polyester en dat is heel andere koek op je dieplader.

De kunstwerken zijn gemaakt door reclame-objectenfirma Blowups in Heijnen en is volgens bedrijfsleider Roel Rasker het grootste object dat ze in hun 20 jarige bestaan hebben gemaakt. Het was zelfs te groot om het gevaarte op de normale manier uit de constructiehal in Heijen te rijden en er moest in de voorgevel dan ook een flink gat worden gemaakt. Het kunstwerk met de bijzondere naam Warsubec moet de overkapping gaan vormen van een dakterras op het Gents appartementencomplex, annex expositieruimte ‘de Circ’.

Het wordt nu langzaam licht en het aantal belangstellenden neemt hand over hand toe. Jacques en Pieter verwijderen de spanbanden en assisteren bij het aanslaan voor de volgende hijsoperatie. In de pauze in afwachting van de tweede hijs is er in de tentoonstellingsruimte een ontbijtbuffet opgesteld voor de medewerkers en genodigden. Op de Belgen kenmerkende gastvrije wijze worden hier verse croissantjes, allerlei soorten beleg en lekkere hapjes geserveerd. En niet te vergeten koffie, waar men na een nachtje op de benen staan, weer mens van wordt. De laatste hijs verloopt eveneens zonder problemen en de mensen in de Zebrastraat die nu pas wakker worden, wrijven hun ogen uit van verbazing als ze de gele blikvanger op het dak zien staan.

Het kunstwerk bestaat uit twee beelden die elk 12 meter lang, 6,5 meter breed en 3,5 meter hoog zijn. De vorm is geďnspireerd op die van koralen, maar er zit ook iets van een reusachtig web of zelfs een labyrint in. Het ontwerp van Nick Ervinck werd in polyester uitgevoerd door Blowups in Venlo, een bedrijf dat vooral toestellen voor pretparken en reclameobjecten vervaardigt. Vijf arbeiders hebben er gedurende drie maanden onder supervisie van de kunstenaar aan gewerkt. Er hangt een prijskaartje van 200.000 euro aan. Opvallend is het signaalgeel waarmee het werk beschilderd is. Ervinck: ,,Ik ben dol op geel. We zien er allemaal toch zo grijs en onopvallend uit. Geel brengt altijd een beetje leven in de brouwerij.’’ De beelden geven het gebouw aan de Zebrastraat een feestelijk uitzicht en voegen een vleugje fantasie toe aan de stad.

Het volledige verhaal van Nick, Jacques en Pieter kunt u lezen in Truckstar nr. 11 die zojuist is verschenen.
 Gerelateerd  
  • Meer door.. Aad
  • Meer van.. Nieuws

  •  Artikel opties  
  • Email artikel
  • Afdrukversie artikel