Diensten  
Home
Lezingen en presentaties
Namebranding
Teksten
Filmproducties
Public relations
Media exposure
Advertenties
Websites

 Bedrijfsinformatie  
Algemeen
Contact
Privacyverklaring
Routebeschrijving
Nieuws

 Collecties  
Modelbouw
Barbies
Camera's
Route 66
Mammoetologie

 Faciliteiten  
Linken
Statistieken


 Watersnoodmuseum   
Door een zware storm afgelopen week in Frankrijk werden de departementen Vendee en Charente-Maritime aan de Atlantische kust zwaar getroffen door overstromingen. De beelden op de tv deden denken aan 'onze' watersnood in 1953 in Nederland. Een camaraploeg van de Franse televisie kwam gisteren naar Ouwerkerk om opnamen van het Watersnoodmuseum te maken en interviewde bewoners op de Ring van het dorp. Hoewel het museum tamelijk onbekend en jammer genoeg op de N59 niet bij Ouwerkerk niet wordt aangegeven, is een bezoek alleszins de moeite waard. Het geeft een indrukwekkend beeld van de Ramp die in de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 plaatsvond.

Vier betonnen kolossen in de oude zeedijk bij Ouwerkerk op Schouwen-Duiveland herbergen de unieke collectie van het vernieuwde Watersnoodmuseum. Negen maanden na de Ramp van 1 februari 1953 dichtten deze Phoenix-caissons de laatste bres in de zeeweringen van zuidwest-Nederland. Vijftig jaar later werden de stille getuigen van ramp en herstel op deze historische plek, samen met het natuurgebied eromheen, tot Nationaal Monument verklaard.

In de eerste caisson ligt de nadruk op de gebeurtenissen in de rampnacht en de hulpverlening in de eerste dagen daarna. Er is aandacht voor de duizenden hulpverleners en vrijwilligers uit binnen- en buitenland, die direct na de Ramp in actie kwamen met bijzondere reddingsacties en het dichten van de ruim honderd dijkgaten.

In caisson twee staat de mens centraal. De slachtoffers, de emoties en persoonlijke ervaringen. Hier is ook het bijzondere project ‘1835 + 1’ mee te beleven. Documentairemaker Koert Davidse en multimediakunstenaar Roel Wouters ontwikkelden een multimediaal monument, waarin de slachtoffers van de Ramp een gezicht en een stem krijgen. Dit is het meest indrukwekkende deel van de tentoonstelling, waarbij de namen van de slachtoffers langzaam voorbij komen en in de verte in de vorm van golven verdwijnen.

Direct na de Watersnoodramp begon de wederopbouw. Dijken, woningen, landbouwgronden, infrastructuur: overal werd hard gewerkt om het rampgebied weer bewoonbaar te maken. Een Deense geschenkwoning die in het gebied heeft gestaan, is in caisson drie opnieuw opgebouwd. Hierin zijn de verhalen van de Ramp te bekijken en beluisteren: historisch filmmateriaal, interviews, tv-programma’s en documentaires. Direct naast de woning kunt u het materiaal en materieel bekijken dat is ingezet bij het dijkherstel. Het laatste deel van de expositie in caisson drie vormt een brug tussen de jaren vijftig en het heden: hier is aandacht voor de modernisering van de maatschappij en de bouw van de Deltawerken.

Het Watersnoodmuseum blijft een plek om te herinneren aan wat in 1953 is gebeurd. Het is, juist hier, ook de plek om met de ervaring van toen en de kennis van nu naar de toekomst te kijken. Een wandeling door de vier caissons is al een ervaring op zich. Op die tocht door het heringerichte en uitgebreide museum ontrolt zich het complete verhaal van de Ramp, de wederopbouw en onze bewustwording van ruimte en water, nu en straks.

Ook de omgeving is deel van het Nationaal Monument. De kreken, uitgespoeld door het zeewater, de inlagen, het overgebleven stukje oude zeedijk, de nieuwe zeedijk en het natuurgebied, - het is allemaal een direct gevolg van de Ramp. Op het dijkje vóór de caissons staat een uitkijktoren met zicht over de Oosterschelde. Vlak daarbij is het monument van de gemeente Schouwen-Duiveland ter herdenking van de rampslachtoffers.

Algemene informatie Watersnoodmuseum: Weg van de Buitenlandse Pers 5, 4305 RJ Ouwerkerk (Schouwen-Duiveland), Telefoonnummer: 0111-644 382, Website: www.watersnoodmuseum.nl
 Gerelateerd  
  • Meer door.. Aad
  • Meer van.. Nieuws

  •  Artikel opties  
  • Email artikel
  • Afdrukversie artikel