Diensten  
Home
Lezingen en presentaties
Namebranding
Teksten
Filmproducties
Public relations
Media exposure
Advertenties
Websites

 Bedrijfsinformatie  
Algemeen
Contact
Privacyverklaring
Routebeschrijving
Nieuws

 Collecties  
Modelbouw
Barbies
Camera's
Route 66
Mammoetologie

 Faciliteiten  
Linken
Statistieken


 Paus wijdt baseliek in   
Het zal u niet ontgaan zijn dat de paus onlangs de Sagrada Familia kerk van Gaudi heeft ingewijd als basiliek. Onder het toeziend oog van 6500 gasten sprenkelde paus Benedictus XVI heilig water in de kerk en droeg de eerste mis voor in het middenschip van de kerk sinds de bouw begon in 1882. Of architect Gaudi deze tempel zo voor ogen had, is maar de vraag. Hij heeft 40 jaar aan zijn levensproject gewerkt, waarbij de bouwtekeningen dagelijks werden bijgewerkt en steeds weer veranderd. In 1926 liep hij in gedachten voor de kerk onder de tram en vond zo een voortijdig einde. Wegens financiële problemen vorderde de bouw traag en twintig jaar geleden toen ik er voor 'Nedlloyd World' een reportage maakte, stonden er alleen nog maar de kenmerkende torens, de in steen vormgegeven symbolen van Barcelona.

Nu zijn acht van de twaalf beltorens met een hoogte van 100 meter klaar, inclusief de overdekking van het dwarsschip. De 170 meter hoge centrale koepel ter ere van Jezus Christus en de 125 meter hoge toren van de Maagd Maria moeten nog worden gebouwd. We waren er twintig jaar later weer op bezoek tijdens een cruise op de 'Oosterdam'. In plaats van de overprijsde excursies per bus, georganiseerd door de Holland America Lijn, liepen we op een gure zondag naar de nabijgelegen Ramblas, waar half Barcelona aan het flaneren was. Hier namen wij een fietstaxi en op deze hoogst originele en prettige manier werden we naar de Sagrada Familia vervoerd.

De Sagrada Familia is rijkelijk voorzien van beeldhouwwerk. De sculpturen hebben net als in de middeleeuwen tot doel de inhoud van de bijbel te illustreren. De geboortefaçade is zeer bekend aangezien de sculpturen tussen 1891 en 1904 zijn gerealiseerd. Dit betekent dat het detaillistische beeldhouwwerk onder de supervisie van Gaudi is ontstaan. De façade wordt bekroond door de levensboom. De keramieken cipres bevindt zich tussen de vier torens. De vormgeving van de boom en de torens zijn op elkaar afgestemd. Het beeldhouwwerk voor de lijdensfaçade werd in 1990 afgerond. In navolging van Gaudi’s intenties zijn het sombere tegenhangers van de vreugde volle scènes rond de geboorte.

Het dwarsschip ziet er van binnen geweldig uit en als naar verwachting over 15 jaar de kerk voltooid is, kan de volgende paus er weer een inzegening verrichten.
 Gerelateerd  
  • Meer door.. Aad
  • Meer van.. Nieuws

  •  Artikel opties  
  • Email artikel
  • Afdrukversie artikel