Diensten  
Home
Lezingen en presentaties
Namebranding
Teksten
Filmproducties
Public relations
Media exposure
Advertenties
Websites

 Bedrijfsinformatie  
Algemeen
Contact
Privacyverklaring
Routebeschrijving
Nieuws

 Collecties  
Modelbouw
Barbies
Camera's
Route 66
Mammoetologie

 Faciliteiten  
Linken
Statistieken


 Zeeniorland   
Op maandag 6 december wordt om 20.55 uur op NED. 2 in het programma Tegenlicht van de VPRO de documentaire 'Florida aan de Schelde' uitgezonden. Voor ondergetekende die al tien jaar geleden uit het overbevolkte Amsterdam naar Zeeland verhuisde, is dit natuurlijk een thuiswedstrijd. Volgens een introductie in het blad Tv-film is Zeeland steeds minder in trek bij de toeristen. ''Daarom wil de provincie zich onderscheiden als het Florida van Nederland. Een plek waar gepensioneerden en hulpbehoevenden kunnen genieten van hun welverdiende rust.''

Omdat ik in Zeeland woon en in die periode diverse keren in Florida ben geweest, ligt het voor de hand dat ik hier een mening over heb. Allereerst is het klimaat in Florida in de winter een stuk aangenamer dan in Zeeland, in de zomer kan je vanwege de hitte en de muggen deze omgeving beter mijden. Veel Amerikanen overwinteren dan ook alleen in Florida, terwijl ze de rest van het jaar ergens anders wonen. Als je dan toch een overeenkomst wil vinden, zijn de Nederlanders die overwinteren in Benidorm of de Costa del Sol een betere vergelijking.

Er zijn zeker pensionados die het jaar rond in Florida wonen en zij doen dat vaak in bewaakte 'resorts' en speciaal aangelegde dorpen die van alle gemakken en medische voorzieningen zijn voorzien. Dat dit niet goedkoop is moge duidelijk zijn en het is maar de vraag of je in zo'n afgeschermde omgeving wil zitten. Het is een beetje als Club Med die vakanties zonder verrassingen organiseert in afgesloten compounds voor de meer financieel draagkrachtige jongeren.

Nu heeft Zeeland inderdaad potentieel voor de opvang van pensionados. Alleen al de (dalende) huizenprijzen zijn in vergelijking met de Randstad een verademing. En het grote aantal zonuren en de rust en ruimte zijn factoren die deze provincie erg aantrekkelijk maken. Ik ben benieuwd naar de uitzending van vanavond en we merken het wel als er hier een stormloop ontstaat.

En om te laten zien dat Zeeland klimatologisch gezien zeker niet het Florida aan de Schelde is, onderstaande foto uit Wemeldinge om u uit de droom te helpen.
 Gerelateerd  
  • Meer door.. Aad
  • Meer van.. Nieuws

  •  Artikel opties  
  • Email artikel
  • Afdrukversie artikel