Diensten  
Home
Lezingen en presentaties
Namebranding
Teksten
Filmproducties
Public relations
Media exposure
Advertenties
Websites

 Bedrijfsinformatie  
Algemeen
Contact
Privacyverklaring
Routebeschrijving
Nieuws

 Collecties  
Modelbouw
Barbies
Camera's
Route 66
Mammoetologie

 Faciliteiten  
Linken
Statistieken


 Happy ships are here again….   
Het liedje ‘’Happy days are here again’’ dateert uit de tijd dat het echte Mammoet Shipping nog bestond. Een mooie en illustere naam die helaas bij de uitverkoop van Mammoet Transport in 2001 niet meegenomen mocht worden. Noodgedwongen veranderde het management de naam in BigLift Shipping, de kleurstelling van de BigLift schepen met de ‘Happy’ prefix is niet veranderd (een kleur kan alleen bij hoge uitzondering worden geregistreerd) en de frisse geel/blauwe huisstijl is een verademing vergeleken bij andere doorgaans ongeďnspireerde en saaie hijsstijlen. Bij de naamswijziging heeft ondergetekende ook nog een rol gespeeld.

In 2001 werkte ik nog bij het door Van Seumeren overgenomen Mammoet en ze wisten niet goed raad met mij en met de gevolgde, succesvolle PR. Die houding was overigens geheel wederzijds en zelfs tijdens de spannende periode van het Kursk bergingsproject walmde de spruitjesgeur van hun communicatieaanpak. Het waren geheimschrijvers en alleen de ‘familie’ was op de hoogte van wat er in het bedrijf gebeurde. Dus van een open communicatieaanpak was geen sprake. Vreemd genoeg was ik in die tijd ook verantwoordelijk voor de merkregistraties en moest er voor zorgen dat deze op tijd werden verlengd. Doorgaans de taak van een jurist(e), maar ik had mijn zaakjes bij Mammoet goed op orde en had hier zelfs een speciale cursus voor gevolgd.

Toen Mammoet Shipping voor 100% onder de hoede van Splliethoff’s Bevrachtingskantoor kwam en er naar een andere naam moest worden omgezien, werd ik benaderd om na te gaan of de naam Big Lift, een zwaartransport bedrijf uit de jaren zeventig en in 1979 overgenomen door Mammoet Stoof, geregistreerd was. Niet bij Mammoet dus en dat hield in dat de naam Big Lift op dat moment ‘vrij’ was. Ogenblikkelijk werd de naam BigLift (Shipping) door Spiethoff geregistreerd en kort daarop kwam er een versgebakken Mammoet van Seumeren directeur met de stoom uit zijn oren aan mijn bureau met de vraag hoe dit in hemelsnaam mogelijk was. Ik heb de goede man niet wijzer gemaakt dan hij was en kort daarop verdween het hele Mammoet merkenarchief naar een juriste bij Van Seumeren die merkwaardig genoeg ook PZ deed en later mijn ontslag moest voorbereiden. Overigens met weinig succes.

Terug naar het oude Mammoet Shipping. Sinds het eerste, verbouwde zware-ladingschip ms “Happy Pioneer’ kregen alle hierna volgende schepen (nee, boten zijn er alleen voor de pleziervaart) de prefix ‘Happy’. Samen met de geelblauwe kleuren sprak dit de klanten, vooral in Japan, indertijd een groeimarkt voor Mammoet, in hoge mate aan. Het 2e schip in de vloot, nieuw gebouwd bij de ASM (Arnhemse Scheepsbouw Maatschappij), werd gedoopt als ms ‘Happy Rider’. Het schip bleek een eclatant succes te zijn en is heel lang bij Mammoet Shipping in dienst geweest. Kortgeleden kwam ik op de website van Team Ship A/G uit Denemarken terecht en tot mijn grote verbazing zag ik ms “Happy Rider’ in een blauwe kleur en met de naam ‘Ocean Team’.Een tweede (of derde?) leven van een schip dat zijn waarde ruimschoots heeft bewezen.

Een ander ‘Happy’ schip, dat allang is verschroot, maar nog steeds in de modelbouwwereld voortleeft is de zeesleper ‘Happy Hunter’. Ook weer door de geel/blauwe kleurstelling was het een opmerkelijk schip dat zijn vormgeving mee had. Wegens bedrijfspolitieke redenen werd het schip overgedaan aan rederij Smit Internationale, eveneens dochter van Koninklijke Nedlloyd en vaarde verder onder de naam ‘Smit Hunter’. De kleuren werden als ik mij goed herinner zwart/blauw en de sleepboot raakte daardoor zijn bijzondere uitstraling kwijt. Ik had in die tijd contact met Robbe modelbouw en al gauw was er een schaalmodel van deze sleepboot die tot op de dag van heden rondvaart en nog steeds wordt verkocht. Google maar eens op de naam ‘Happy Hunter’ en verbaas u over de interessante verhalen en foto’s!
 Gerelateerd  
  • Meer door.. Aad
  • Meer van.. Mammoetologie

  •  Artikel opties  
  • Email artikel
  • Afdrukversie artikel