Diensten  
Home
Lezingen en presentaties
Namebranding
Teksten
Filmproducties
Public relations
Media exposure
Advertenties
Websites

 Bedrijfsinformatie  
Algemeen
Contact
Privacyverklaring
Routebeschrijving
Nieuws

 Collecties  
Modelbouw
Barbies
Camera's
Route 66
Mammoetologie

 Faciliteiten  
Linken
Statistieken


 Metrowandeling (3)   
Voorzien van een eenvoudige camera met een 50 mm standaardlens legde ik in 1966 het in aanleg zijnde metrotraject in Rotterdam af. Ik gebruikte de benenwagen en was vertrokken van het ondergrondse Centraal Station. Via een ruime bocht onder het Hofplein kwam ik aan bij het station Stadhuis onder de Coolsingel. Niet ver hier vandaan was ter hoogte van het ABN/Amro bank gebouw en de Bijenkorf het Station Beurs onder constructie. In die tijd werkte ik op kantoor bij Pakhuismeesteren en had zo een prachtig uitzicht op het invaren van de 60 meter lange tunnelmoten een jaar eerder. De Coolsingel was toen een gigantische bouwput en mijn Exa IIa spiegelreflexcamera was de ontsnapping uit dit saaie kantoorleven!

Het Beursstation kreeg een ondergrondse verbinding met het modehuis C&A en dat omschreef ik in het personeelsblad ‘Langszij’ als volgt: “Station Beurs moet volgens de voorspellingen het drukste station worden. Dit station krijgt twee toegangshallen, zodat een splitsing gemaakt kan worden in Beurs-Noord en Beurs-Zuid. De noordelijke hal waar we nu staan, is nog lang niet in een zo vergevorderd stadium als de hal van station Stadhuis. Er moet hier nog heel wat werk verzet worden en de dames moeten nog even geduld hebben voor de ondergrondse verbinding met het modemagazijn C&A klaar is.

De metrobouwers hadden een vooruitziende geest zoals blijkt uit het volgende stukje. “Bij het bouwen van de zuidelijke hal zal rekening worden gehouden met een eventuele toekomstige Oost-W est metro. Nu we dit vroegere bouwdok zijn doorgelopen komen we onder de Schiedamsedijk. In dit tunnelgedeelte wordt druk gewerkt aan het afwerken van de tunnelvoegen. Tussen de tunnelmoten zit een samengeperste rubberring, de zogenaamde ginaring, die het grond- en Maaswater buitenhoudt en het uitzetten en inkrimpen van deze tunnelstukken toestaat. Voor alle zekerheid wordt aan de binnenkant nog een rubberstrip d.m.v. klembouten bevestigd. Deze ginaring, een Rotterdamse vinding, is voor het eerst in de metro toegepast en zal in de toekomst ook bij andere projecten worden gebruikt. (Benelux-, IJtunnel.”

“Station Leuvehaven is een proefproject geweest. Dit station is reeds klaargekomen in 1963 en zelfs al voorzien van reclameborden en vitrines. Veel PHM-ers, die op het hoofdkantoor werken, zullen dit station in de toekomst heel vaal te zien krijgen. Verwacht wordt, dat dit station niet zo’n erge drukte zal hebben te verwerken, vandaar de smallere breedte van de perrons (drie meter). Een verdieping hoger bevindt zich de traditionele hal, waar ik bijna naar buiten getrapt wordt door een werkbaas.” Story of my life zal ik maar zeggen en was wel zo slim om in het vervolg de term projectleider te gebruiken.

Ik probeerde het eerst met dat ik op zoek was naar de Euromast, maar daar trapte hij niet in. "Dit gaat als volgt. ‘Geen babbelegijntjes, maat. Je perskaart!’ Na enig gezoek in mijn portefeuille overhandig ik hem een kaart. ‘Je grootje, een cultureel jeugdpaspoort, met mij maak je de kachel niet aan, eruit!’ ‘Maar ziet U het dan niet?’ De werkbaas: ‘Wat moet ik fan zien?’ Ik: ‘Deze metrobouw is van culturele betekenis. Wat hier bedreven wordt is zuivere cultuur. Aan mensen van jouw kaliber hebben we deze culturele vooruitgang te danken.’ Hij: ‘Zou je denken?’ Ik: ‘Natuurlijk, je bent een cultuurdrager, de toekomstige generatie zal je dankbaar zijn. Hij: ‘Maar….’. Ik: ‘Je kinderen zullen zeggen: mijn vader was cultuurdrager, hij bouwde mee aan de metro! Ze zullen dat met trots aan hun kinderen doorgeven!’ Zachtjes schreiend laat ik de werkbaas achter en loop de riviertunnel in. Sst, als je goed luistert kun je de schroeven van de passerende schepen horen! (Wordt vervolgd).”
 Gerelateerd  
  • Meer door.. Aad
  • Meer van.. Nieuws

  •  Artikel opties  
  • Email artikel
  • Afdrukversie artikel