Diensten  
Home
Lezingen en presentaties
Namebranding
Teksten
Filmproducties
Public relations
Media exposure
Advertenties
Websites

 Bedrijfsinformatie  
Algemeen
Contact
Privacyverklaring
Routebeschrijving
Nieuws

 Collecties  
Modelbouw
Barbies
Camera's
Route 66
Mammoetologie

 Faciliteiten  
Linken
Statistieken


 Doos van Pandorra   
Op 26 april is het 25 jaar geleden dat er in de toenmalige Sowjet Unie een kerncentrale door een menselijke fout implodeerde. Een groot deel van Europa kwam onder een radio-actieve wolk te liggen en we zullen nooit weten hoeveel kankergevallen dit heeft veroorzaakt. Eerder hadden we in in de USA op Three Mile Island een op hol geslagen kernreactor, wederom door een menselijke fout. En natuurlijk recentelijk de kernramp in Japan, ditmaal ten gevolge van een natuurramp. Je weet met kerncentrales nooit hoe het fout kan gaan, maar dat het fout kan gaan is voldoende bewezen. En nu wil de regering een tweede kerncentrale in Borssele bouwen! Het is ongelofelijk dat er nog mensen zijn die daar nog voorstander van zijn en dan denk ik: Je bent een rund als je met kernenergie stunt!

Natuurlijk, in het leven zijn risicofactoren nooit uit te sluiten. In het verkeer vallen dagelijks doden en als er een vliegtuig neerstort, ga je als reactie niet alle vliegverkeer verbieden. Het verschil met kernenergie is dat de gevolgen bij dit soort ongelukken te overzien is, maar de gevolgen van een op hol geslagen kernreactor zijn onvoorspelbaar. En dan is er ook nog het nucleaire afvalprobleem, waarvoor nog steeds geen oplossing is gevonden.

Vlak over de grens staan in Doel (Belgie) nog nog eens drie oude kernreactoren en als minister Verhagen zijn zin krijgt, dan komt er op termijn een tweede centrale in Borssele bij en worden we met totaal vijf gevaarlijke kernreactoren in de regio van Zeeland opgezadeld! Verhagen, zoals bekend van de boerenpartij het CDA, heeft ons land al eerder heeft 'verrijkt' met megastallen en legbatterijen. Hiermee is Nederland het enige land in de wereld dat na de ramp in Japan nog aan uitbreiding van kernenergie denkt. Nee, dan kan de regering beter maatregelen nemen om milieuvriendelijke oplossingen te stimuleren, zoals zonnepanelen op de daken. Maar ja, dat levert geen energiebelasting op en dat is natuurlijk niet de bedoeling van Verhagen en consorten! Inderdaad: Je bent een rund als je met kernenergie stunt!
 Gerelateerd  
  • Meer door.. Aad
  • Meer van.. Nieuws

  •  Artikel opties  
  • Email artikel
  • Afdrukversie artikel