Diensten  
Home
Lezingen en presentaties
Namebranding
Teksten
Filmproducties
Public relations
Media exposure
Advertenties
Websites

 Bedrijfsinformatie  
Algemeen
Contact
Privacyverklaring
Routebeschrijving
Nieuws

 Collecties  
Modelbouw
Barbies
Camera's
Route 66
Mammoetologie

 Faciliteiten  
Linken
Statistieken


 Bali   
Na een verblijf van een week in het dynamische Singapore zijn we aan boord gegaan van het cruiseschip ms Amsterdam van de HAL. Dit is het begin van een bijna 40 dagen durende cruise die ons langs Indonesië, Australië, Nieuw Caledonië en Hawaï voert met als eindbestemming Los Angeles. In Indonesië maakten we deze week port calls in Tanjung Priok, Semarang en Bali, waarvan de laatste bestemming het meest interessant was. Omdat er op dit eiland geen aanlegfaciliteiten zijn voor een schip als de Amsterdam, moesten we met zogenaamde tenders – reddingsboten – aan land worden gebracht. Eenmaal aangeland, zagen we de Amsterdam in de ochtendnevel liggen en dit gaf de volgende idyllische aanblik.

Bali is het meest westelijk gelegen eiland van de kleine Sunda eilanden. De bevolking is hoofdzakelijk Hindustaans en ze zijn etnisch afwijkend van de rest van de Indonesische bevolking die hoofdzakelijk Islamitisch is. De tour die wij maakten begon met de Barong en Kris dans in Singapada, Gianyar. Deze Barong dans verbeeldt de eeuwige strijd tussen goed en kwaad, waarin de Barong – een mythologisch dier – het goede vertegenwoordigt en de Rangda – een mythologisch monster – het slechte.

Een gamelan orkest verzorgt de muzikale begeleiding en een reeks van kleurrijk uitgedoste figuren betreden het openlucht toneel. De tijger en zijn vriend de aap stelen de show en na een lang gevecht tussen goed en kwaad overwint uiteindelijk de Barong. De vele gedaantewisselingen maken het verhaal bijna onnavolgbaar, maar des te kleurrijker. Op de ernaast gelegen rijstvelden werken de boeren onverstoorbaar door en hebben geen boodschap aan deze opvoering voor de toeristen.

De volgende stops zijn in Mas en Ubud waar de kunstzinnige instelling van de eilandbewoner naar voren komt. Houten beelden in alle soorten en maten en in alle uitvoeringen worden en masse vervaardigt.

Toch blijft het allemaal handwerk waarbij de nodige vaardigheid is vereist en dit geldt ook voor de schilderijen, die beïnvloed zijn door Westerse schilders en op een hoog niveau staan. Zowel voor de meeste beelden als voor de schilderijen geldt dat ze een maatje te groot zijn om zomaar mee naar huis te nemen. Natuurlijk kan er voor verzending zorg worden gedragen en een levensgroot Boeddha beeld zou in onze tuin zeker niet misstaan.

Het eiland is bezaaid met tempels en zonder meer één van de mooiste is de duizend jaar oude Pura Tirta Empul Tempel. Als we er aankomen is de lokale bevolking op deze dag massaal aanwezig en bezig met verschillende ceremonies, zoals het offeren van fruit en andere etenswaren.

Water is een belangrijk element in deze tempel en een onderdompeling in dit zuiverende water is goed voor lichaam en ziel. Vanuit het hele eiland komen de mensen naar deze tempel, die ook voor toeristen, mits voorzien van een oranje sjerp te bezoeken is. De lokale bezoekers zijn wel zo praktisch dat ze de geofferde etenswaren weer mee naar huis nemen en zelf opeten.

Naar men zegt zijn er op Bali meer tempels dan huizen, en aangezien ieder huis zijn eigen altaar heeft moet dit wel kloppen. Eeuwenoude bomen en beelden hebben hun eigen ziel en worden dan ook bij bepaalde festiviteiten aangekleed. Een kleine handleiding om te geesten op te sporen: de goede geesten wonen in de bergen, de slechte geesten in de bossen en de verlaten stranden. In de zee krioelt het van de monsters die erop uit zijn om de mensen om te brengen. De Balinese vissers hebben dan ook de voorkant van hun boten voorzien van strijdbare figuren die dit onheil moeten afweren.

Voor alle zekerheid zoeken we dan maar ook de met goede geesten bevolkte Mount Batur op die met zijn 1730 meter boven het landschap uit torent. We lunchen in het plaatsje Kintamani en hebben hier een prachtig uitzicht op het Batur meer en de ernaast gelegen vulkanische berg. Dit verklaart tevens waarom het eiland zo vruchtbaar is: meerdere erupties over de eeuwen heen hebben een laag van vulkanische as op het eiland nagelaten. En over as gesproken: als we met de bus terugkeren naar de Tanah Ampo Pier om naar de Amsterdam terug te keren, zien we een Balinese crematie aan de kant van de weg gebeuren. Wel wat anders dan onze niet zichtbare vorm van cremeren en voor sommige mensen een schokkende ervaring om dit zo maar open en bloot te kunnen zien. We zijn nu met de Amsterdam onderweg naar Australië, waar we in noordwestelijk gelegen Exmouth als eerste aanleghaven aan land gaan. We houden u op de hoogte.
 Gerelateerd  
  • Meer door.. Aad
  • Meer van.. Nieuws

  •  Artikel opties  
  • Email artikel
  • Afdrukversie artikel