Diensten  
Home
Lezingen en presentaties
Namebranding
Teksten
Filmproducties
Public relations
Media exposure
Advertenties
Websites

 Bedrijfsinformatie  
Algemeen
Contact
Privacyverklaring
Routebeschrijving
Nieuws

 Collecties  
Modelbouw
Barbies
Camera's
Route 66
Mammoetologie

 Faciliteiten  
Linken
Statistieken


 Een Volvo met een luchtje   
Teeuwissen is gespecialiseerd in het reinigen, inspecteren en onderhouden van (hoofd)riolen en alles wat daarmee in verbinding staat. Het bedrijf beschikt over ca. 70 trucks van uiteenlopend fabricaat en heeft sinds kort als paradepaardje een Volvo FM met 480 pk en een GVW van 40,5 ton. Het bijzondere van deze Volvo is dat bij het reinigen van riolen zowel water opgezogen als gespoten kan worden. Hierdoor kan het riool worden gereinigd met één voertuig in plaats van twee. En het is de eerste Volvo in het bedrijf.

Marc Koenen (41 is de vaste chauffeur op deze bijzondere Volvo en Truckstar volgt hem een dagje tijdens zijn werkzaamheden aan een riolering in de omgeving van Barneveld. Op de Postweg in De Glind moet een hemelwaterafvoer die op een sloot uitkomt, worden geïnspecteerd. Voordat dit mogelijk is moet de buis onder hoge druk worden schoongespoten en vervolgens moet er een duiker worden afgestopt met een ballonafsluiter. Het schoonspuiten gebeurt met een beweegbare arm die een flink bereik heeft en in een hoek van 180 graden gedraaid kan worden. De hoge druk slang kan tot 180 meter worden uitgerold en Marc kan het geheel bedienen met een draadloze afstandsbediening.

Marc vertelt dat het aantal kilometers die er met de Volvo worden gemaakt minimaal is. Relevant zijn de draaiuren van de motor die ook de verschillende pompen aandrijft. Daar wringt het ook een beetje met de fabrikant die een truck bouwt op het maken van veel rijkilometers. ,,Ze houden eigenlijk geen rekening met het veelvuldig stationair draaien zoals hier gebeurt en door de vele techniek aan boord is er veel onderhoud nodig.’’

Als de riolering droog is gezet komt zijn collega Gerard Honing met zijn camerabus in actie. De waterdichte camera die in het riool wordt geplaatst is voorzien van wielen en wordt vanuit de bus gestuurd. De kop van de camera, die van verlichting is voorzien, is in alle richtingen te draaien zodat het riool van binnen op schade kan worden gecontroleerd. Het beeld is ‘live’ zichtbaar op een tv scherm in de bus en wordt opgenomen op video. Gerard vertelt dat een verstopping bijvoorbeeld kan worden veroorzaakt door scheuren, die veroorzaakt zijn door wortelgroei of verzakkingen. Deze camera is ook geschikt om een hellingshoekmeting uit te voeren om het afschot van de leiding te kunnen bepalen en kan tevens de wijdte van de voegen meten.

Technisch directeur Joost Teeuwissen van het gelijknamige bedrijf is enthousiast over de nieuwe truck: ,,In de meeste situaties kunnen we nu voor het reinigen van de riolen één voertuig inzetten dat zowel kan spuiten als zuigen. Het bijzondere aan dit voertuig is dat het reinigingswater, nadat het opgezogen, direct weer geschikt wordt gemaakt om het riool opnieuw mee te reinigen. Duurzaamheid is is een belangrijk issue in onze branche en het voordeel van deze truck is dat er nauwelijks reinigingswater elders geladen hoeft te worden.’’

Het volledige artikel staat in de Truckstar Special over bijzondere voertuigen en trailers.
 Gerelateerd  
  • Meer door.. Aad
  • Meer van.. Nieuws

  •  Artikel opties  
  • Email artikel
  • Afdrukversie artikel