Diensten  
Home
Lezingen en presentaties
Namebranding
Teksten
Filmproducties
Public relations
Media exposure
Advertenties
Websites

 Bedrijfsinformatie  
Algemeen
Contact
Privacyverklaring
Routebeschrijving
Nieuws

 Collecties  
Modelbouw
Barbies
Camera's
Route 66
Mammoetologie

 Faciliteiten  
Linken
Statistieken


 International Dateline   
Time at the other side of the world is always 12 hours earlier or later, depending on the way of travelling. For only one moment at Greenwich time noon, it is the same date everywhere. To prevent the date from being in error and to give a starting place for each new day, a date line is fixed. This line is on the 180th meridian. When crossing the date line, add a day going west, and subtract a day when going east. Either you miss one day, or going east as we did, you experience the same day starting all over again.

Nadat we van de Fiji Islands vertrokken, zijn we de internationale datum grens gepasseerd. Het is elke keer weer een bijzondere ervaring om dezelfde dag tweemaal mee te maken en moest natuurlijk denken aan de film ‘Groundhog Day’ met Bill Murray, die als TV weerpresentator in een dorpje steeds weer dezelfde dag meemaakt als hij opstaat. Ook een bijzondere ervaring was om tijdens een optreden native Fiji Islanders op blote voeten over gloeiend hete stenen te zien lopen. Dit werd opgevoerd in de Arts Village op het eiland en gevolgd door een kleurrijke dorpsdans met pulserende drummuziek.

In het museum werd duidelijk dat dit vroeger een eiland van menseneters was. In een vitrine lag een oude bijbel die van een dominee was die in 1849 op het eiland zendingswerk verrichtte. Helaas viel dat blijkbaar niet in goede aarde want hij was één van de laatste onfortuinlijke mensen die in een kookpot belandden en tot een smakelijke hap werden verwerkt. Er stond ook een mooie vissersboot, kenmerkend voor de Polynesische eilanden.

Een ander idyllisch eiland in de South Pacific Ocean is het Ile des Pins, het meest zuidelijke eiland van Nieuw-Caledonië. Hier werden we met een tender aan land gebracht en opvallend zijn de dennenbomen, waar het eiland zijn naam aan te danken heeft. Witte stranden, koraal en het heldere water maken het eiland tot een stukje onbedorven paradijs op aarde. Geen grote hotels, een uiterst vriendelijke Franstalige bevolking met een bijzondere fauna, waarvan de Crested Gecko de grootste gecko ter wereld is, zo’n 35 cm. lang.

De film The Blue Lagoon zou hier opgenomen kunnen zijn en de ruines van een voormalig Frans strafgevangenkamp uit 1853 waren ongetwijfeld een inspiratiebron voor Dustin Hoffman in de film Papillon. Bijna 3000 politieke gevangenen werden er gevangen gehouden onder de meest erbarmelijke omstandigheden. Naar ik aanneem hadden zij een andere voorstelling van het paradijs.

Het laatste eiland in de South Pacific Ocean dat we aandeden was American Samoa. Dit eiland maakt deel uit van een groep van zeven vulkanische eilanden in de South Pacific. Het is het meest zuidelijk gelegen gebied van de Verenigde Staten en hoewel geen State heeft het een nauwe handelsrelatie met dit land. Het voornaamste exportproduct is ingeblikte tuna, het eiland heeft totaal zo’n 65.000 inwoners, waarvan er in de de hoofdstad Pago Pago (spreek uit Pengo Pengo) 5000 wonen. Naast het Engels spreken ze een eigen Samoaanse taal die redelijk ingewikkeld is.

Bij het passeren van de Evenaar komt naar traditioneel zeemansgebruik Neptunes en zijn gevolg aan boord. Dit gebeurde op het Lido dek bij het zwembad dat speciaal voor deze gebeurtenis feestelijk was versierd. Onder het goedkeurend oog van de kapitein en zijn officieren werden een aantal bemanningsleden geboeid voorgeleid. Zij zouden de meest gruwelijke misdaden hebben begaan zoals het geven van slaappillen in plaats van pillen tegen zeeziekte. Ze werden veroordeeld tot het ondergaan van een verfbehandeling en vervolgens overboord (in het zwembad) gegooid. Maar eerst moest er een grote opgezette vis worden gezoend, en dat gebeurde onder een enthousiaste aanmoediging: ,,Kiss the fish, kish the fish.’’

Tourgids Barbara was onherkenbaar vermomd als schoonmaakster die de rommel moest opruimen. Er was een grote opkomst, mede dankzij de gratis Neptunes cocktails die royaal werden uitgedeeld. Er was nog een kort fotomoment om met Neptunes op de gevoelige plaat vastgelegd te worden, voordat hij vertrok met zijn lieftallige meermin aan zijn zijde.
 Gerelateerd  
  • Meer door.. Aad
  • Meer van.. Nieuws

  •  Artikel opties  
  • Email artikel
  • Afdrukversie artikel