Diensten  
Home
Lezingen en presentaties
Namebranding
Teksten
Filmproducties
Public relations
Media exposure
Advertenties
Websites

 Bedrijfsinformatie  
Algemeen
Contact
Privacyverklaring
Routebeschrijving
Nieuws

 Collecties  
Modelbouw
Barbies
Camera's
Route 66
Mammoetologie

 Faciliteiten  
Linken
Statistieken


 Amsterdam en Flower Power   
ms Amsterdam is het derde schip in de 135-jarige geschiedenis van Holland America Line dat de naam van de Nederlandse hoofdstad draagt. De ms Amsterdam werd gebouwd op de Fincantieri-werf in het Italiaanse Marghera en in oktober 2000 in dienst genomen. Het schip combineert de nieuwste technologie met design, persoonlijke stijl en de uitstekende service waardoor Holland America Line een van de beste cruiserederijen ter wereld is geworden. Het schip vaart onder de Nederlandse vlag, heeft een lengte van 780 voet (ca. 260 meter) en een breedte van 106 voet (ca. 35 meter). Het is 62.735 brt (bruto register ton) groot, heeft een passagierscapaciteit van 1.380 mensen en heeft 615 bemanningsleden. De maximum snelheid bedraagt 22,5 knopen en ms Amsterdam valt in de categorie middelgrote cruiseschepen.

In het hart van de ms Amsterdam bevindt zich de Planeto Astrolabium, een pronkjuweel in de drie verdiepingen hoge atrium. Met dit prachtige astrolabium kan de plaats en hoogte van hemellichamen berekend worden en het kan gebruikt worden om tijdzones en de exacte tijd op het schip af te lezen. Het Nederlandse erfgoed is duidelijk op het schip aanwezig met originele art-decostukken die ooit op de Nieuw Amsterdam van 1938 te bewonderen waren. Ook het 15 meter brede panorama schilderij van het gezicht op de 17e eeuwse VOC vloot voor de haven van Amsterdam van Peter Sterkenburgh is in de explorer’s lounge een prachtige blikvanger. En zo is er veel aan de aankleding gedaan om het schip een klassieke Nederlandse uitstraling te geven.

Ook op bloemengebied verloochent de HAL zijn Nederlandse afkomst niet. Overal staan verse bloemen: kleine stukjes op de salontafels en bij het ontbijt op bed tot en met grote bloemwerken in het atrium en andere openbare plaatsen. Eddy de Groot heeft een dagtaak aan de verzorging en vernieuwing van de bloemen op het hele schip. Tijdens een rondleiding vertelt hij dat de bloemen voor het gebruik in een koelcel worden bewaard en dat er regelmatig in de aanloophavens verse bloemen worden aangevoerd.

Pronkstukken van bloemenarchitectuur zijn het biedermeier arrangement in het Atrium. Eddy vertelt dat hij ze in het begin te hoog opmaakte, waarbij het gevaar was dat bij een flinke zeegang de vaas zou kunnen omduikelen met alle nare gevolgen van dien. Op de vraag hoe lang de bloemen meegaan, antwoordt hij: ,,Dat varieert van vijf tot zeven dagen en is afhankelijk van de kwaliteit van de aangevoerde bloemen.’’

De beste kwaliteit bloemen komen - niet verwonderlijk - uit Aalsmeer en wat vreemd is, dat de minste kwaliteit bloemen in Zuid Amerika wordt geleverd, terwijl het toch bekend staat om zijn mooie flora (Zie het stukje over azaleateler Jacob Liebe in Holambra II, Brazilië, elders op deze website). Misschien dat het iets te maken heeft met het feit dat de gemiddelde Braziliaan geen bloemen koopt die nog in knop zijn.

Volgens de Frommer’s Cruises & Ports of Call guide houdt het nachtleven op de HAL schepen niet over. Met een wat ouder publiek is het duidelijk dat de Amsterdam geen party schip is, zoals je ze bij Costa Cruises vindt. Gelukkig maar en op ander gebied – cultureel en intellectueel – is er veel op het schip te beleven. In de serie Exploration Speakers vertellen interessante mensen over hun ‘line of business’ en zo is er nu een astronaut aan boord, die met een aantal shuttle missies inmiddels al vier keer de ruimte in is geweest. Tijdens een vorige Antarctica cruise op de Veendam hielden Zuidpool onderzoekers bijvoorbeeld lezingen over hun ervaringen op dit continent en als tegenprestatie werden deze mensen bij de poolbasis afgezet.

Ook is er een uigebreide bibliotheek/videotheek met DVD’s en worden er in het Wajang filmtheater de allernieuwste films vertoont. Op het plasma scherm in de hut kun je een keuze maken uit een 30-tal kanalen met films (TCM/TNT) en de bekende nieuwskanalen zoals CNN en Fox. Helaas geen BBC World Service, maar je kunt nu eenmaal niet alles verlangen.
 Gerelateerd  
  • Meer door.. Aad
  • Meer van.. Nieuws

  •  Artikel opties  
  • Email artikel
  • Afdrukversie artikel