Diensten  
Home
Lezingen en presentaties
Namebranding
Teksten
Filmproducties
Public relations
Media exposure
Advertenties
Websites

 Bedrijfsinformatie  
Algemeen
Contact
Privacyverklaring
Routebeschrijving
Nieuws

 Collecties  
Modelbouw
Barbies
Camera's
Route 66
Mammoetologie

 Faciliteiten  
Linken
Statistieken


 Zeeuwse Meisjes   
Voor het 30-jarig huwelijk van Albert en Liesbeth de Keijzer hebben Liesbeth en haar dochters zich voor de gelegenheid in de originele Zuid-Bevelandse klederdracht gestoken. In het dagelijkse leven wordt deze kenmerkende Zeeuwse kleding niet meer gedragen, het aantrekken van deze kleding kost veel tijd en past niet meer in deze jachtige tijd. Liesbeth, Sofia en Eva hadden dolle pret tijdens de verkleedpartij en dat is op de foto's goed te zien!

De oorijzers die gedragen worden noemt men stikken of stukken. Zij zijn voorzien van gouden vierkanten, die met een zeer smalle halfhoepelvormige beugel met elkaar zijn verbonden. De achterzijde van de gouden vierkanten zijn versierd met een gravering van bloemen en lijnen.

De mutsentooi bestaat uit een onder- en bovenmuts. De ondermuts noemt men tupmusse. Het oorijzer en de sierspelden worden erin gespeld. Op het hoofd zijn ze driehoekig ingesneden. Hier is dan plaats voor de grote kuif, die bles genoemt wordt.Door de week, draagt men een bovenmuts van doorstopte tule, of een effen stof met kleine motieven. De kostbare zondagse bovenmuts is van Brussels kant.

Naast de gouden vier- kanten draagt men vaak gouden mutsspelden. Aan de hals worden bloedkoralen colliers gedragen. Het collier bestaat uit vijf of zes rijen in de nek gesloten met een gouden slot.

De vrouw draagt een zwart hemdrok van gebloemd kamgaren waarvan de mouwen met bandfluweel is afgezet. Over het hemdrok draagt men een beuk, die aan het hemdrok wordt vastgespeld. Over de beuk wordt een grote diagonaalsgewijze gevouwen driekante doek gedragen, die geheel is geplooid. Deze doek wordt met spelden vastgezet aan hemdrok en beuk. Verder wordt een zwarte rok van gebloemd kamgaren gedragen.

Verder draagt de vrouw zwarte kousen en zwarte schoenen. De rouwdracht bestaat uit een zwarte doek en beuk, een collier van zes rijen granaten en een bovenmuts van effen wit batist. De dames zelf vinden de laatste foto het mooist.

Tekst uit ' Kostuum en Sieraad in Zeeland' van J. de Bree.
 Gerelateerd  
  • Meer door.. Aad
  • Meer van.. Nieuws

  •  Artikel opties  
  • Email artikel
  • Afdrukversie artikel