Diensten  
Home
Lezingen en presentaties
Namebranding
Teksten
Filmproducties
Public relations
Media exposure
Advertenties
Websites

 Bedrijfsinformatie  
Algemeen
Contact
Privacyverklaring
Routebeschrijving
Nieuws

 Collecties  
Modelbouw
Barbies
Camera's
Route 66
Mammoetologie

 Faciliteiten  
Linken
Statistieken


 Norwegian Oil   
Stavanger in Noorwegen is het centrum van de Noorse olie industrie. Een belangrijk deel van mijn Mammoet tijd heb ik in Noorwegen doorgebracht bij de grote olieprojecten die in de vorige eeuw een nieuwe periode voor dit land inluidde. Kortgeleden werd hier de tweejaarlijkse ONS (Offshore Northern Seas) tentoonstelling gehouden en van 1980 tot 2000 heb ik de organisatie van de Mammoet stand verzorgd. Eerst logeerden we in een nabijgelegen hotel, later huurde ik een complete bungalow voor de standbemanning, hetgeen vele malen goedkoper en prettiger was dan het verblijf in een hotel. Niet alleen het organiseren van tentoonstellingen over de hele wereld viel onder mijn verantwoording, maar ook het verslaan van de belangrijke projecten die Mammoet als ' booming' zwaartransport bedrijf uitvoerde. Red Dog Alaska, Singapore, Karstoe, Tjeldbergodden, Stord en Condeep zijn maar een paar namen, de insiders weten waar ik het over heb.

Tijdens onze laatste cruise met de 'Rotterdam' van de Holland America Line deden we als laatste port call de haven van Stavanger aan. Dit was natuurlijk voor mij het feest van de herkenning, talloze keren ben ik in dit typisch Noorse stadje geweest, vaak als springplank om met de Hurtigrutten veerdienst verder te gaan naar bijvoorbeeld Karstoe en Haugesund. Hier voerde Mammoet in 1983 zijn eerste Noorse load-out uit met behulp van zelfaangedreven plaformwagens. Volgend jaar zijn de SPMTs al weer 30 jaar in gebruik en dit was een revolutionaire ontwikkeling van Mammoet en trailerfabrikant Scheuerle in Pfedelbach die de zwaartransport business uit het stenen tijdperk naar de ruimtevaart age tilde.

Talloze spectaculaire transport- en hijsoperaties werden uitgevoerd om de olie- en gasvondsten op het Noorse Plat te exploiteren en zo werden de Noren de blauwogige Arabieren van het Noorden. Met totaal vier miljoen inwoners zou iedere Noor miljonair worden als alle olie en gas verkocht zou worden. Tot mijn grote verrassing zag ik in het oliemuseum een boek in de engelse taal ' Norwegian Oil Industry' met alle bekende projecten erin. Ik kwam zelfs nog een mooie luchtopname van het Condeep platform van mijn hand tegen! Jammer genoeg zonder bronvermelding.

Stavanger is nog steeds een boeiende havenstad en de volgende keer dat ik dit plaatsje bezoek hoop ik eindelijk de imposante ' Preekstoel' aan de rand van het fjord te bezoeken.
 Gerelateerd  
  • Meer door.. Aad
  • Meer van.. Nieuws

  •  Artikel opties  
  • Email artikel
  • Afdrukversie artikel