Diensten  
Home
Lezingen en presentaties
Namebranding
Teksten
Filmproducties
Public relations
Media exposure
Advertenties
Websites

 Bedrijfsinformatie  
Algemeen
Contact
Privacyverklaring
Routebeschrijving
Nieuws

 Collecties  
Modelbouw
Barbies
Camera's
Route 66
Mammoetologie

 Faciliteiten  
Linken
Statistieken


 Nordkapp   
De meest noordelijke bestemming in Noorwegen die we met ms Rotterdam aandoen, is Honningsvǻg, hoofdstad van de gemeente Nordkapp. Honningsvǻg is een belangrijke vissershaven en bunkerplaats voor de Arctische scheepvaart routes. Het havenstadje is boven de Poolcirkel gelegen en hier kan men de Middernachtszon van 14 mei tot 30 juli aanschouwen, helaas was onze aankomstdatum op 18 augustus te laat om dit fenomeen mee te kunnen maken. Hier vandaan is het nog zon 36 km. over een smalle en steile weg en dan heb je op 71 10 21 noorderbreedte het topje van het Europese continent bereikt.

Onderweg naar de Noordkaap kom je langs Skarsvǻg, het noordelijkste vissershaventje ter wereld. Hier kan je een Samische zomernederzetting bezoeken. De Samen of Sami zijn een van oorsprong nomadisch volk dat het Noord-Europese Lapland bewoont. Ze worden ook wel Lappen genoemd, wat ze overigens zelf als een belediging beschouwen.

De Noordkaap bestaat uit een imponerende 307 meter hoge, steil uit de Noordelijke IJszee oprijzende rotsformatie. Voor veel mensen is het een wensdroom op eens op deze onherbergzame Noordkaap te staan, in de winter ia dit niet aan te raden vanwege de snijdende koude. Je kunt je dan verschuilen in het gedeeltelijk ondergronds aangelegde bezoekerscentum Nordkapphallen. Vanaf een balustrade heb je een prachtig uitzicht op de zee.

Ook in de zomer kan het weer plotseling omslaan en plotseling daalde er een dikke mist over de Kaap die de omgeving aan het zicht onttrok.

Magerǿy is een van de belangrijkste weidegronden voor de rendierteelt. In het voorjaar, als er nog volop sneeuw ligt, worden de dieren naar de kust gedreven. Het is een barre tocht die moeizaam verloopt omdat de grazende kudde het tempo bepaalt.

En om te bewijzen dat ik er ook echt ben geweest, voeg ik het certificaat toe, dat de kapitein van de Rotterdam voor de gelegenheid heeft uitgegeven. Waarschijnlijk door het grote aantal Spaanse cruisegasten aan boord is mijn naam enigszins verbasterd. En Adrianos is best een leuke naam, niet?
 Gerelateerd  
  • Meer door.. Aad
  • Meer van.. Nieuws

  •  Artikel opties  
  • Email artikel
  • Afdrukversie artikel