Diensten  
Home
Lezingen en presentaties
Namebranding
Teksten
Filmproducties
Public relations
Media exposure
Advertenties
Websites

 Bedrijfsinformatie  
Algemeen
Contact
Privacyverklaring
Routebeschrijving
Nieuws

 Collecties  
Modelbouw
Barbies
Camera's
Route 66
Mammoetologie

 Faciliteiten  
Linken
Statistieken


 Oslo   
De eerste aanloophaven van onze Noorse cruise was Oslo. De Rotterdam werd afgemeerd vlakbij het nieuwe Operahuis op loopafstand van het Centraal Station. Twee locaties die je als toerist beslist gezien moet hebben zijn het Frogner Park met de beelden van Gustav Vigeland en het Edvard Munch museum. Omdat deze locaties een flink eind uit elkaar liggen, kocht ik een dagkaart voor de metro bij het VVV op het CS.

Het Vigelandpark is een onderdeel van het grote Frognerpark te Oslo. In het Frognerpark is er vooral ruimte om gewoon rond te wandelen tussen de bomen en op het gras. Tot je bij het vigelandpark komt om vervolgens versteld te staan van het prachtige geheel die gustav heeft kunnen creren tussen 1903 en 1943. Het park bevat zon 212 sculpturen verspreid over een gebied van meer dan 80 hectare. Zelfs de bomen, struiken en bloemen in de tuintjes zijn daar op vraag van Gustav zelf. Met andere woorden, hij ontwierp het park en vulde het daarna met beelden. Die beelden die hij had gemaakt werden niet afzonderlijk gemaakt om daarna een plaatsje in het park te krijgen. Alle beelden of sculpturen die er te zien zijn staan daar in functie van n enkel thema : de levensweg van de mens.

De brug is het feitelijke begin van het park. Alle 58 figuren of groepen in brons die zich daar bevinden , zijn te zien op de reling van de brug. Een van de bekendste beeldjes van het park , het stampvoetend jongetje, bevindt zich daar ook middenin. Alle beelden daar te zien stellen mensen van alle leeftijden voor. Het gaat er vooral over het gezin: man, vrouw en kind. Gustav bekijkt erotiek en liefde taboeloos en verwoordt het dan ook in zn beeldhouwwerken. Hij wil ook de aantrekkingskracht tussen man en vrouw verwoorden, dat doet hij door een man en een vrouw zwevend in een cirkel voor te stellen.(Met dank aan: Art-O-Pedia 20e eeuw)

In het park liepen veel gniffelende Chinezen en Koreanen: zoveel bloot hadden ze hun hele leven nog niet bij elkaar gezien! Vervolgens liep ik terug naar het metrostation om op mijn volgende bestemming te geraken.

Het Edvard Munch museum staat in het stadsdeel Toyen in Oslo. Diverse keren werden bekende schilderijen als De Schreeuw en Madonna uit het museum gestolen, maar werden na enige tijd weer teruggevonden. Edvard Munch is de bekendste schilder die Noorwegen heeft voorgebracht. Munch heeft door heel Europa gereisd en aanvankelijk waren zijn werken gebaseerd op realisme. Later verwerkte hij in zijn schilderijen het laat-impressionisme, fauvisme, art nouveau en Jugendstil. Samen met onder andere Vincent van Gogh plaatste hij zich op de lijst van expressionisten met een bijzonder kleurgebruik. Veel van zijn scholferijen werden dan ook in verschillende uitvoeringen gemaakt.

Op een avond wandelde Munch met vrienden terug naar de stad Oslo. Ze bleven staan op een brug. Terwijl zijn vrienden doorliepen bleef Edvard staan, aangegrepen door het landschap en de lucht met de ondergaande zon. Hij hoorde en voelde het landschap rondom hem schreeuwen. Hij kreeg een onmachtig en depressief gevoel. Deze gebeurtenis maakte zo veel indruk op hem dat hij deze gebeurtenis later vastlegde op doek.

Hij schilderde De Schreeuw in een periode na een bijzonder pijnlijke liefdesverhouding met een getrouwde vrouw genaamd Millie Thaulow. Toen zijn relatie met Millie Thaulow definitief voorbij was schilderde hij De Schreeuw. De ontzette, tot wanhoop gedreven figuur is dus eigenlijk Edvard Munch zelf. De angst overheerst in de panische penseeltrekken die de geluidsgolven van de tomeloze schreeuw weergeven. De combinatie van felle en zachte kleuren verhoogt dit effect.

Het museum omvat een groot aantal werken, tekeningen en studies van de grootste schilder die Noorwegen heeft voorgebracht. Edvard Munch overleed in 1944 in Oslo, een jaar later dan Gustav Vigeland. (Bron: Wikipedia).
 Gerelateerd  
  • Meer door.. Aad
  • Meer van.. Nieuws

  •  Artikel opties  
  • Email artikel
  • Afdrukversie artikel