Diensten  
Home
Lezingen en presentaties
Namebranding
Teksten
Filmproducties
Public relations
Media exposure
Advertenties
Websites

 Bedrijfsinformatie  
Algemeen
Contact
Privacyverklaring
Routebeschrijving
Nieuws

 Collecties  
Modelbouw
Barbies
Camera's
Route 66
Mammoetologie

 Faciliteiten  
Linken
Statistieken


 Bergen   
Tegenwoordig is een cruise niet alleen voorbehouden aan de ' happy few'. Er is een enorme keuze aan reizen en rederijen die flink geinvesteerd hebben in nieuwe schepen. Hierbij is schaalvergroting de formule om de cruise tarieven laag te houden en worden er schepen gebouwd die wel 4000 passagiers kunnen accommoderen. Het verschil in type schip is duidelijk te zien in Bergen. 'Onze' ms Rotterdam (1316 passagiers) ligt afgemeerd naast de reus MSC Poesia (2550 passagiers). De Mediterranean Shipping Company is een van de grootste container rederijen in de wereld en in 1990 met het exploiteren van cruiseschepen begonnen. Evenals de Costa Lines en Royal Caribbean niet 'our cup of tea' dus.

Het moge duidelijk zijn welk type schip onze voorkeur verdient: tijdens onze cruise door het Panamakanaal op de 'Oosterdam' (1848 passagiers) vonden we het schip al te groot. De midsize HAL schepen zoals de Statendam, Veendam, Amsterdam en Rotterdam hebben onze voorkeur en hoewel we geen ervaring hebben met andere rederijen, vinden wij de HAL perfect voor onze cruise wensen. Tijdens het binnenvaren van Bergen passeren we de in 1992 geopende Askoybrug. Met een doorvaarthoogte van 62 meter en een lengte van 1057 meter vormt deze brug een belangrijke verbinding in de ontsluiting van de kust van Noorwegen.

Bergen is berucht om zijn slechte weer. Volgens Harold Hvide, een oud-collega en woonachtig in Bergen, regent het er altijd. De baby's worden er met de paraplu in de hand geborene en het schijnt dat de honden blaffen tegen mensen zonder paraplu. Echter niet tijdens ons bezoek, heel wat Bergenaren liepen te flaneren op de Torgallmenningen, een grote promenade vlak bij de haven. Het weer was schitterend en dan zie je Bergen op zijn best.

Het stadscentrum ligt rond de haven en de wijk Bryggen bestaat uit houten huizen, die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan. Veel van deze huizen zijn al in de Middeleeuwen door brand verwoest, maar dit verhinderde Bergen niet om uit te groeien tot een belangrijk handels- en scheepvaartcentrum. Lang voor de ontdekking van de grote offshore olievoorraden was er de visserij en handel in gedroogde vis.

Naast Vagen, het binnenste deel van het Byffjord ligt het Sverresborg fort met het Bergenhus kasteel. De in 1660 aangelegde vesting was van strategisch belang voor de Noorse kustverdediging. Vanuit dit fort werd op de Engelse vloot geschoten tijdens de Slag in de baai van Bergen in 1665. De laatste toevoegingen dateren uit de tijd van de napoleontische oorlogen begin 1800. Tijdens de Tweede Wereldoorlog installeerden de Duitsers twee stuks afweergeschut in de vesting. Tegenwoordig is het een schitterend park, waarin een romance onder een eeuwenoude boom kan opbloeien.
 Gerelateerd  
  • Meer door.. Aad
  • Meer van.. Nieuws

  •  Artikel opties  
  • Email artikel
  • Afdrukversie artikel