Diensten  
Home
Lezingen en presentaties
Namebranding
Teksten
Filmproducties
Public relations
Media exposure
Advertenties
Websites

 Bedrijfsinformatie  
Algemeen
Contact
Privacyverklaring
Routebeschrijving
Nieuws

 Collecties  
Modelbouw
Barbies
Camera's
Route 66
Mammoetologie

 Faciliteiten  
Linken
Statistieken


 De Reus van Rem   
Vanuit het Maritime Hotel aan de Willemskade in Rotterdam heb je een schitterend uitzicht op de Erasmusbrug en de nieuwbouw van het architectuurwalhalla op de Kop van Zuid. Dit hotel was vroeger als Zeemanshuis in gebruik en is tegenwoordig een 3-sterren hotel. Het hotel verloochent zijn scheepvaartachtergrond niet en de muren hangen vol met foto's van de bekende rederijen. In de hal staat een prachtig model van de Willem Ruys en tijdens het ontbijt, dat in de overnachtingsprijs is inbegrepen, wordt het duidelijk dat er nog veel zeevarenden overnachten.

Het meest markante gebouw in de skyline van de Kop van Zuid is de in aanbouw zijnde zogeheten verticale stad ontworpen door Rem Koolhaas. De Rotterdam bestaat uit drie dicht naast elkaar geplaatste torens van bijna 150 meter hoog, waarvan de bovenste helft verschoven is ten opzichte van de onderste. De oppervlakte is ca. 160.000 m2 en in volume zal De Rotterdam het grootste gebouw van Nederland worden dat in één keer is ontwikkeld. De functies zijn zodanig samengesteld dat iemand 24 uur per dag aangenaam in het gebouw kan verblijven. De begane grond heeft, met het hotel, winkels en horeca, voornamelijk een publieke functie. De woningen en kantoren zijn aan deze publieke functies verbonden via een grote centrale lobby. Onder het gehele gebouw ligt een parkeergarage van twee bouwlagen.

De naam van het gebouw verwijst naar de maritieme geschiedenis van de plek. Vanaf de Wilhelminapier zijn vele tienduizende Europeanen met de Holland-Amerika Lijn (HAL) naar Amerika geëmigreerd. Het vlaggenschip van de HAL heet nog altijd de Rotterdam.

De Erasmusbrug is naast de Willemsbrug de tweede brug over de Maas in het centrum van Rotterdam. De brug verbindt de nieuwe wijk de Kop van Zuid met het centrum aan de noordzijde van de rivier. De 808 meter lange tuibrug heeft een 139 meter hoge geknikte asymmetrische stalen pylon. Door deze vorm kreeg de brug bijnamen als Zwaan en Harp. Het 284 meter lange brugdek hangt aan 32 tuien. 8 tuien zorgen aan de zuidzijde voor evenwicht. De doorvaarhoogte van het vaste deel is 12,5 meter. Tussen de Kop van Zuid en de pyloon is er een 89 meter lange basculebrug voor schepen die niet onder de hangbrug door kunnen.
 Gerelateerd  
  • Meer door.. Aad
  • Meer van.. Nieuws

  •  Artikel opties  
  • Email artikel
  • Afdrukversie artikel