Diensten  
Home
Lezingen en presentaties
Namebranding
Teksten
Filmproducties
Public relations
Media exposure
Advertenties
Websites

 Bedrijfsinformatie  
Algemeen
Contact
Privacyverklaring
Routebeschrijving
Nieuws

 Collecties  
Modelbouw
Barbies
Camera's
Route 66
Mammoetologie

 Faciliteiten  
Linken
Statistieken


 Rotterdam ontwaakt   
'Il est cinq heures, Paris s'eveille' - het sfeervolle chanson van van Jacques Dutronc uit 1968, schoot in mijn gedachten toen ik vorige week n de vroege ochtend door het centrum van Rotterdam liep. Nog geen toeristen met hier en daar een snel doorlopende winkelbediende. Op de anders zo drukke Lijnbaan, de allereerste autovrije winkelstraat in Nederland, hebben de duiven het rijk alleen en de Bijenkorf is nog niet geopend. De trams rijden nog niet en terwijl ik richting Coolsingel wandel, kom ik bij het sombere ABN Amro bankgebouw dat nu een nieuwe bestemming als winkelcentrum krijgt.

In de zijvleugel van dit eerste nieuwbouwproject na het bombardement was in de jaren zestig het hoofdkantoor van Pakhuismeesteren gevestigd. Ik heb er twee jaar gewerkt als assistent expediteur en het was een goede gewoonte om appelflappen te halen in de tegenovergelegen Bijenkorf. Het werk was er niet bijster interessant en toen ik eens vergeten was een stropdas om te strikken, ben ik er na een reprimande van mijn chef een gaan kopen in de Bijenkorf. Dat kostte me zowat een dagloon!

In die dagen lag de complete Coolsingel open vanwege de aanleg van de metro. Dit project vond ik interessanter dan het dagelijks bijwerken van de tabaks- en koffiecelen en het indelen van de vrachtwagens van Ballering & van Leeuwen (geen familie!). Wat me nu opvalt zijn de talloze details in en om het bankgebouw en die me toen totaal niet opvielen! Je moet inderdaad een poos uit je geboortestad weggeweest zijn, wil je die stad met andere ogen kunnen zien. Mijn staaroperatie in het Erasmus heeft daar natuurlijk ook aan bijgedragen.

De Coolsingel ligt nu weer op de schop en is voor alle (tram)verkeer afgesloten. In de 'koopgoot' wordt het al wat drukker en langzaam neemt het stadsleven een aanvang. De WTC torent er samen met het Beursgebouw hoog boven uit en de zomerzon reflecteert scherp in de glazen gevels.

De Slegte op de Coolsingel, tegenover het eveneens gesloten postkantoor bestaat niet meer en het pand staat te huur. Ze zijn ingetrokken bij Donner op de hoek van de Lijnbaan, sorry Selexyz-De Slegte, nee weer sorry, nu gewoon Polare. De tweedehands boeken staan tegenwoordig tegen ramsjprijzen in het souterain. Vroeger was er ook nog Ter Meulen maar ook dat bestaat niet meer en in plaats van de parkeergarage worden er dure appartementen gebouwd.

Rotterdam ontwaakt, maar de haven slaapt nooit. Ik zoek wat verkoeling aan de kant van de Maas en alsof het toeval niet bestaat, vaart er langzaam een 'Mammoet' transport voorbij. Die dag heb ik Rotterdam in de vroege ochtend opgezocht, maar uiteindelijk heeft dit transport - ik zweer het - mij weer gevonden. En zo is de cirkel weer rond.
 Gerelateerd  
  • Meer door.. Aad
  • Meer van.. Nieuws

  •  Artikel opties  
  • Email artikel
  • Afdrukversie artikel