Diensten  
Home
Lezingen en presentaties
Namebranding
Teksten
Filmproducties
Public relations
Media exposure
Advertenties
Websites

 Bedrijfsinformatie  
Algemeen
Contact
Privacyverklaring
Routebeschrijving
Nieuws

 Collecties  
Modelbouw
Barbies
Camera's
Route 66
Mammoetologie

 Faciliteiten  
Linken
Statistieken


 Zwaartransport Pioniers   
Vandaag, vrijdag 15 november 2013, wordt er in Schiedam een receptie gehouden ter gelegenheid van een vijftal Mammoet medewerkers, waarvan er één met pensioen gaat en vier jubileren. Het kortste dienstverband bedraagt 25 jaar en het langste maar liefst 45 jaar(!). Tjeu Fransen, een oud-collega waar ik nog regelmatig contact mee heb, viert vandaag zijn 40-jarig dienstverband en is daarmee, samen met de anderen pionier op zwaar- transportgebied. Tjeu is nog steeds actief voor de Mammoet organisatie en kortgeleden stuurde hij mij nog een aantal foto's uit het rijke Mammoet verleden.

Dit waren pioniers in het zware transport, die het onmogelijke mogelijk maakten. Ze deden dat zonder de perfecte materialen van vandaag, maar wel met jarenlange ervaring, intuïtie, in combinatie met het zeulen met tieners en het regelmatig aanbrengen van (schapen)vet op de sledegoten. Op deze manier werden zware ketels en transformatoren verplaatst en op hun plek gezet. Tegenwoordig wordt er geen project uitgevoerd zonder een uitgekiende transport engineering, maar de mensen die vandaag jubileren hebben dat vroeger wel anders meegemaakt.

Deze transformator werd in 1946 vervoerd en was kenmerkend voor de werkzaamheden zoals die toen door Stoof werden uitgevoerd. Het waren ook vaak (stoom)ketels, die op moeilijk bereikbare plekken werden weggehaald of geplaatst. Dat gebeurde soms midden in het boerenland en het is dan ook niet verwonderlijk dat de agrarische sector in het begin een belangrijke opdrachtgever was. Volgens overlevering is er wel eens een zware ketel waterdicht gemaakt en met opzet in de plomp gerold, waarna het zware ding er aan de andere kant weer werd uitgevist.

In die tijd was er ook een strijd wie de zwaarste (masten)kraan had met het grootste hijsvermogen. Stoof gooide hoge ogen met deze Gottwald kraan, snel opgevolgd door andere kranen, steeds groter en met nog meer hijsvermogens.

Vergeleken met de modulaire PTC's van tegenwoordig waren dit eenvoudige kranen, maar er werden wonderen mee verricht. Wat niet veranderd is in al die tijd zijn de mensen, die dit zware werk moeten uitvoeren en natuurlijk belangrijker zijn dan het mooiste materieel. Ze zijn op de laatste foto van deze serie bijna niet meer te zien, maar vormen zonder twijfel het belangrijkste kapitaal voor een zwaar-transport-bedrijf! Vandaag een toast op deze onmisbare vakmensen, dat ze nog maar lang hun vak mogen uitoefenen!
 Gerelateerd  
  • Meer door.. Aad
  • Meer van.. Mammoetologie

  •  Artikel opties  
  • Email artikel
  • Afdrukversie artikel