Diensten  
Home
Lezingen en presentaties
Namebranding
Teksten
Filmproducties
Public relations
Media exposure
Advertenties
Websites

 Bedrijfsinformatie  
Algemeen
Contact
Privacyverklaring
Routebeschrijving
Nieuws

 Collecties  
Modelbouw
Barbies
Camera's
Route 66
Mammoetologie

 Faciliteiten  
Linken
Statistieken


 Dubai revisited   
De eerste keer dat ik Dubai bezocht was in 1976. Het was voor mij tevens de eerste buitenlandse reis die ik per vliegtuig maakte en de wereld ging toen letterlijk voor mij open. Het Midden Oosten had toen nog iets magisch en was nog niet in de publiciteit met alle problemen die er tegenwoordig aan hangen. Dubai was door de olieboom in opkomst en Mammoet had veel werk om de energievoorziening en waterontziltingsinstallaties te helpen opbouwen. Van toerisme was nog geen sprake en veel van die landen, in het bijzonder Saudi Arabie waren nog ontoegankelijk voor mensen zonder speciaal (werk)visum. Een fors aantal jaartjes jonger (en met een flinke haarbos) sta ik bij een bedrijfsauto in Dubai en het lijkt of ik een mobiele telefoon aan mijn oor heb. Onmogelijk natuurlijk in 1976!

De laatste keer dat ik Dubai bezocht was niet met een vliegtuig maar op een cruiseschip. Een stuk relaxter dus en niet alleen ik was veranderd maar Dubai ook. Alles speelt zich nog steeds af op en rond de Creek, een doodlopende binnenwater waar vroeger goudsmokkelaars met hun specifieke dhows in het holst van de nacht hun kostbare lading losten.

De moeite van het bezoeken waard is het Dubai Museum dat is gevestigd in het Al Fahidi Fort. Het Fort is gebouwd in 1787 en is daarmee het oudste gebouw in Dubai. Het geeft een goede indruk hoe men hier vroeger leefde in een tijd dat de (parel)visserij nog belangrijk was. Een bezoek terwijl er cruiseschepen in de haven liggen is echter niet aan te raden vanwege de enorme drukte dan in het relatief kleine museum.

Kenmerkende gebouwen staan in de buurt van dit museum en dat zijn de traditionele windtoren huizen. De vierkante torens met luchtgaten vormen een natuurlijke airconditioning, waarmee de warme lucht uit het huis wordt getrokken. Heel wat anders dan de moderne airco's waarmee de hotel op diepvries temparatuur worden gehouden.

De meeste mensen komen echter voor de nieuwe architectuur waarmee Dubai een wereldwijde bekendheid heeft opgebouwd. Wat te denken van een ijsbaan waar men bij een buitentemperatuur van 30 graden Celcius plus kan schaatsen. En een echter skibaan met sneeuw op olympische grootte in de grootste shopping mall ter wereld? En voor de happy few bijzondere huizen die gesitueerd zijn op Palm Jumeirah, een door Nederlandse baggeraars opgespoten kunstmatig in een palmboom gevormd eiland.

Het 321 meter hoge Burj al Arab (Arabische Toren) is een zevensterren hotel waaraan Mammoet indertijd ook zijn steentje aan heeft bijgedragen. Het gebouw heeft de vorm van een zeil van een dhow en is via een brug met het vasteland verbonden. In 1999 kon ik de bouw gadeslaan vanuit het Jumeirah Beach hotel, dat qua luxe niet veel voor het Burj al Arab onderdoet. De overnachtingsprijzen van het duurste hotel ter wereld varieren tussen de $ 820 en $ 6000 per nacht, terwijl de twee koninklijke penthouse $ 30.000 respectievelijk $ 50.000 per nacht moeten opbrengen. Het ontwerp en de bouwkosten waren zo duur, dat naar berekening het hotel 400 jaar lang volgeboekt moet zijn om rendabel te zijn. Geen wonder dat Mammoet toen al de naam had een duur bedrijf te zijn.

Het Burj Khalifa (Toren van Dubai) is met zijn 828 meter het hoogste gebouw ter wereld. Het grondplan van de wolkenkrabber is gebouwd in de vorm van de Hymenocallis, een woestijnbloem die hier veel voorkomt. De schattingen over de uiteindelijke hoogte van het gebouw liepen tijdens de constructie ver uiteen. De betrokken bedrijven bedrijven hielden dit angstvallig geheim uit angst dat de hoogte van Burj Kahlifa snel zou worden overtroffen. Op 1 september 2008 bereikte de toren een hoogte van 688 meter, waarmee het hoogterecord van de 646,4 meter hoge mast van Radio Warschau met 41,5 meter werd verbroken. Saillant detail: tijdens onderhoudswerkzaamheden is deze radiomast in 1991 plotseling ingestort en voor mij dan ook geen Polen voor de verbouwing van mijn huis. En als u een kamer wilt boeken in dit extravagant luxueuze hotel dan kan dat via burj-al-arab.com/

Ik vertel niets nieuws als ik zeg dat een echte Arabier niet werkt. In de NRC Next staat vandaag (21-11-13) een artikel over de arbeidsmarkt in Saudi Arabie. Buitenlanders, meestal mensen uit India, Pakistan en Bangladesh verrichten hier het (slecht betaalde) werk en toen ik vroeger regelmatig in het Midden Oosten kwam, voelde ik mij ook vaak behandeld als een gastarbeider. Tijdens onze laatste cruise in het begin van dit jaar werden we tot mijn stomme verbazing in Abu Dhabi verwelkomt door een authentieke groep Arabieren in originele klederdracht. Ik vraag mij nog steeds af of dit wel echte Arabieren waren, of toch ingehuurde gastarbeiders.....
 Gerelateerd  
  • burj-al-arab.com/
  • Meer door.. Aad
  • Meer van.. Nieuws

  •  Artikel opties  
  • Email artikel
  • Afdrukversie artikel