Diensten  
Home
Lezingen en presentaties
Namebranding
Teksten
Filmproducties
Public relations
Media exposure
Advertenties
Websites

 Bedrijfsinformatie  
Algemeen
Contact
Privacyverklaring
Routebeschrijving
Nieuws

 Collecties  
Modelbouw
Barbies
Camera's
Route 66
Mammoetologie

 Faciliteiten  
Linken
Statistieken


 Jaar van het Paard   
Vandaag, 31 januari 2014 wordt door de Chinese bevolking wereldwijd uitbundig het nieuwe jaar gevierd. 2013 was het jaar van de Slang, dit jaar staat in het teken van het Paard. De Chinese kalender is meer dan 4000 jaar oud en bepaalt alle data voor de Chinese feestdagen. Het Chinese nieuwjaar valt ieder jaar op een andere datum tussen 21 januari en 21 februari. De Chinese astrologie is gebaseerd op de maancyclus en de tekens hebben hun naam van Boeddha gekregen, vijf eeuwen voor de geboorte van Christus. Toen Boeddha op sterven lag vroeg hij alle dieren op aarde langs te komen, slechts twaalf dieren kwamen opdagen en als dank gaf hij hun ieder een eigen jaar. Bekende mensen geboren in het jaar van het Paard zijn: Rembrandt, Barbara Streisand, Clint Eastwood, Rita Hayworth, Sean Connery en President Teddy Rooseveld.

Vorig jaar was ik tijdens het Chinese Nieuwjaar in Singapore. Ik was in februari vervroegd afgestapt van het cruiseschip Rotterdam omdat ik een belangrijke opdracht gekregen had voor het schrijven van een jubileumboek voor BigLift Shipping. Natuurlijk ben ik een paar dagen in Singapore gebleven voor dat ik via Kuala Lumpur naar huis gevlogen ben. Deze stad is voor mij een tweede thuishaven geworden omdat het vroeger voor mij een startpunt was voor veel projecten die ik voor Mammoet in South East Asia bezocht. En door de mensen die ik er ken is het altijd nog een beetje of ik er thuiskom.

Chinezen vieren het Nieuwjaar twee weken lang en reizen dan veel om hun familie weer te zien. Dat was toen goed merkbaar door de enorme drukte en volgeboekte hotels. De hele stad is uitbundig versierd en de inwoners nemen alle tijd om zich te vermaken, zelfs in een zwembad op 100 meter hoogte. In China probeert de regering de Nieuwjaarsviering in te perken, korter en minder luxueus omdat het ten koste gaat van de economie. Het merendeel van de Chinese bevolking is het hier niet mee eens en deze oude traditie is niet zo gemakkelijk te veranderen.

Ook voor de Chinezen is het paard het meest edele dier,dat over goede eigenschappen beschikt. Paarden zijn populair, slim, vrolijk, charmant en getalenteerd. Dit in tegenstelling tot de slang en de draak waar nog wel eens negatieve kantjes aan zitten.

Volgend jaar valt het Chinese Nieuwjaar op 18 februari en 2015 wordt het jaar van het Schaap. Het is pas in 2022 dat het jaar van de Tijger wordt gevierd, maar zo lang wil ik toch niet wachten om in Singapore weer een Tiger bier op een warm terras te drinken. ' Grab a tiger by the tail!'

En speciaal voor mijn Chinese vrienden en relaties:

Xin Nian Kuai Le!!!
 Gerelateerd  
  • Meer door.. Aad
  • Meer van.. Nieuws

  •  Artikel opties  
  • Email artikel
  • Afdrukversie artikel