Diensten  
Home
Lezingen en presentaties
Namebranding
Teksten
Filmproducties
Public relations
Media exposure
Advertenties
Websites

 Bedrijfsinformatie  
Algemeen
Contact
Privacyverklaring
Routebeschrijving
Nieuws

 Collecties  
Modelbouw
Barbies
Camera's
Route 66
Mammoetologie

 Faciliteiten  
Linken
Statistieken


 Ross Island   
Ross Island ligt 2 km. ten oosten van Port Blair. Het was een van de vele aanloophavens die we vorig jaar aandeden in India tijdens onze cruise op ms Rotterdam van de Holland America Line. In de Britse tijd was het eiland oorspronkelijk een gevangeniskolonie, later werd er het regionale administratieve hoofdkwartier gevestigd. Een hevige aardbeving op de Andaman en Nicobar eilanden in 1941 maakte daar een eind aan. Van 1942 tot 1945 werd het eiland bezet door de Japanners die het in verdedigingsbolwerk omvormden. In 1945 werd het eiland door de geallieerden heroverd en sindsdien is het niet meer bewoond. De natuur veranderde de gebouwen in bizarre kunstwerken en nu is het een toeristische trekpleister die je na een korte boottocht tegen betaling kunt bezoeken.

Het kleine eiland huisvest een schat aan ruines die vaag herinneren aan de hoogtijdagen van het Britse kolonialisme. Ross Island werd toen bewoond er er waren er gebouwen zoals het Government House, een grote kerk, een ziekenhuis, huizen, barakken van de daar gelegerd troepen en een bakkerij. Die zag er in het Engelse tijdperk zo uit.

Nu zijn deze gebouwen gevangen in een bizarre wortelstructuur van bomen en planten en soms niet meer als zodanig herkenbaar. Het doet je denken aan de Ghost Towns langs de Route 66 die soms van de ene op de andere dag werden verlaten. Je krijgt er een 'unheimisch' gevoel dat je nog lang bijblijft.

Een vijf kilometer lange rondwandeling over het eiland voert je langs de soms onherkenbare gebouwen en een netwerk aan bunkers met onderaardse gangen, een nalatenschap van de Japanners. Het is soms klauteren om de hoogteverschillen te overbruggen en voor de wat oudere cruisegasten was deze excursie minder geschikt.

Voor de drinkwatervoorziening was er een waterontziltingsfabriek, dit gebouw is herkenbaar aan een oude verroeste stoomketel die er nog steeds ligt. Een eind verderop is er een zwembad met een tennisbaan, alles wat je in de tijd als Engelsman maar kon wensen.

Vlak bij de begraafplaats zijn de restanten van een Presbyteriaanse kerk zichtbaar, het grootste en hoogste gebouw op het eiland, dat nog niet compleet door de natuur is overgenomen. Voor Bollywood, de Indiase filmindustrie was het eiland een populaire locatie voor het produceren van films.
 Gerelateerd  
  • Meer door.. Aad
  • Meer van.. Nieuws

  •  Artikel opties  
  • Email artikel
  • Afdrukversie artikel