Diensten  
Home
Lezingen en presentaties
Namebranding
Teksten
Filmproducties
Public relations
Media exposure
Advertenties
Websites

 Bedrijfsinformatie  
Algemeen
Contact
Privacyverklaring
Routebeschrijving
Nieuws

 Collecties  
Modelbouw
Barbies
Camera's
Route 66
Mammoetologie

 Faciliteiten  
Linken
Statistieken


 Sprong in het heelal   
Sprong in het heelal was in de jaren vijftig een populair hoorspel dat om half tien uur zondagavond op de radio te horen was. Mijn broer had een Maxwell kristalontvanger van het merk 'Pupil' en ik mocht hem gebruiken om naar dit spannende hoorspel te luisteren. Ik moet ongeveer tien jaar oud zijn geweest en het tijdstip van de uitzending was te laat om dit in de huiskamer te mogen horen. Dus lag ik al in bed en luisterde met een koptelefoon - de radio had geen luidspreker - naar de ruimteavonturen van Jeff Morgan, Steve Mitchel, Dokter Matthews en Jimmy Barnet. De geimproviseerde antenne had een slechte ontvangstkwaliteit en miste soms hele stukken uit een aflevering. De grote blokvormige 12 Volt batterij was snel leeg en dat kostte me dan weer een paar weken zakgeld.

Sprong in het heelal was de Nederlandse hoorspeluitvoering van de BBC radiohoorspelserie Journey into space van de in 2013 overleden Charles Chilton. De eerste drie series werden in Nederland uitgezonden door de KRO: Operatie Luna in 1955/56, Het Marsmysterie in 1956/57 en Mars slaat toe in 1957/58. De regie was van Leon Povel en de vertaling werd gemaakt door P.R.O.Peller, uitgesproken als propeller en dat was een synoniem voor Mr. Eddy Franquinet. Dit op uitdrukkelijk verzoek van de minister van Justine om zijn werk als rechter in Roermond en als schrijver/vertaler gescheiden te houden. Ik heb deze drie series nu ook op CD, waarbij een aantal afleveringen van de eerste serie opnieuw zijn opgenomen in een voorgelezen versie omdat de originele hoorspelbanden zoek waren geraakt. Kortgeleden heb ik de Engelse uitvoering op CD gekocht van de derde serie The World in Peril die door de BBC in 1953 uitgezonden werd als Journey into Space.

De verschillen tussen de Engelse en Nederlandse serie zijn aanzienlijk. Allereerst de namen: In het Nederlands was 'Jet' Morgan een meisjesnaam, dat werd veranderd in Jeff Morgan, engineer Mitch Mitchel werd Steve Mitchel en radio operator Lemmy Barnet werd Jimmy Barnet. Doc Matthews bleef Dokter Matthews. Ze werden achtereenvolgens vertolkt door John de Freese, Jan van Ees, Jan Borkus en Adolf Bouwmeester. De stemkeuze zowel voor de Engelse als de Nederlandse versie sluit goed aan op de karakters, de geluidseffecten verschillen echter aanzienlijk. Spectaculair is het geluid van een opstijgende raket aan het begin van iedere Nederlandse aflevering: beter dan in de originele versie. Als je goed luistert dan hoor je een mix van brullende leeuwen, krijsende baby's die achterwaarts worden afgespeeld en zelfs blaffende honden! En dat in een tijd dat er nog geen echte raket was gelanceerd. In de BBC versie staat de muziek weer op een hoger plan, deze werd speciaal gecomponeerd en uitgevoerd door het BBC Philharmonisch Orkest.

De vierde serie De terugkeer van Mars werd door de BBC al in 1981 uitgezonden. Captain Morgan en zijn bemanning maken een derde reis naar Mars om te inspecteren of iedereen die planeet verlaten heeft. Op de terugreis reizen naar de aarde echter in een andere tijd. Na het overlijden van Leon Povel heeft zijn jongste zoon de regie op zich genomen en het hoorspel met nieuwe hoorspelacteurs gerealiseerd. Astronaut Andre Kuipers, een fan van de Sprong is hierin te horen als de commandant van de vluchtleiding op aarde. Dit hoorspel heeft hem gemotiveerd om ruimtevaarder te willen worden. In het begin van dit jaar werd deze serie door de KRO in vier afleveringen uitgezonden en is op het internet terug te luisteren.

Ik heb later nooit meer met zoveel plezier naar een hoorspel geluisterd dan de de vroege afleveringen van de Sprong in het heelal op deze kleine Pupil radio. Daar kan zelfs het Red Dog project niet tegen op!
 Gerelateerd  
  • Meer door.. Aad
  • Meer van.. Nieuws

  •  Artikel opties  
  • Email artikel
  • Afdrukversie artikel