Mag het een maatje kleiner?

20 februari 2014

Bijdrage van: Aad

In 2000 kocht ik mijn eerste digitale camera die toen op de markt kwam. Het was de Nikon D1 met een resolutie van 2,74 megapixels en een CCD beeldsensor van 23.7 x 15.5 mm. Mijn werkgever betaalde er toen omgerekend ongeveer 5000 euro voor, hetzelfde bedrag wat je nu voor een full frame D4 met 16,2 megapixels moet neerleggen. Ondanks de lage resolutie van de D1 gaf de digitale manier van fotograferen ongekende mogelijkheden in mijn werk. Ik hoefde vanuit het buitenland geen filmpjes meer op te sturen naar mijn perscontacten zoals het ANP, gewoon per e-mail en dat werkte snel en betrouwbaar.

Mijn uitgebreide cameraverzameling bestaat voornamelijk uit Nikon, leica's en Hasselbladeren, waar heel wat kleinbeeldfilms, rolfilms en zelfs vlakfilms doorheen zijn gegaan. Zo langzamerhand komen hier ook steeds meer oude digitale camera's bij en ze zijn allemaal nog in werkzame staat. Behalve dan een Nikon D1X waarvan kortgeleden de sluiter onklaar is geraakt. Voor het dagelijkse werk gebruik ik nu nog een Nikon D2X en een Nikon D3. Professionele camera's dus, maar duur bij aanschaf en iedere keer ben je bij aanschaf zo'n 5000 euro lichter! 2e hands zijn ze na een paar jaar nog maar weinig waard en de D3 is dan ook voorlopig mijn laatste (professionele) aanschaf. Als back-up gebruik ik ook een Nikon D90 en sinds kort een D3200 met 22 megapixel. Een stuk voordeliger en al mijn oude Nikon lenzen passen hier op. En u weet: de lens bepaalt de kwaliteit van de foto.

Digitale camera's voor de amateur worden steeds goedkoper en kleiner. Een laatste aanschaf voor de camerakast vergde een investering van maar liefst 90 euro, de Canon PowerShot A2500. Een aanbieding van Kamera Express en deze kleine krachtpatser heeft een resolutie van maar liefst 16 megapixel. Waar blijft de tijd zou Wim Kan zeggen, het cameraatje is even groot als een pakje sigaretten en is een verbluffend staaltje van miniatuurtechniek. Een echt hebbedingetje dat ik niet kon laten staan.

Ondanks het kleine formaat is deze Canon i van grote klasse en en de resultaten die je er mee bereikt zijn verbluffend goed. Het lensje is scherp, heeft 5x optische zoom en een ingebouwd flitsertje. Hij heft opvallend veel weg van een andere kleine Canon uit mijn verzameling: de Canon Ixus II. Hier moet wel weer een filmpje in van het merkwaardige formaat (APS), dat maar kort heeft bestaan en snel werd weggevaagd door de digitale camera.

Het APS formaat werd ontwikkeld omdat sommige mensen het lastig vonden om een kb filmpje in een camera te zetten. Dat vroegen ze dan aan de fotohandelaar en voor dit soort mensen werd het APS formaat uitgevonden. Het lijkt op een normale kb cassette maar er steekt geen stukje film uit dat je op een contraspoel in de camera moest zetten. Ook was het formaat iets kleiner dan 24 x 36 mm, dus al geen verbetering van de beeldkwaliteit. canon was de enige fabrikant, die zover ik weet voor dit formaat een spiegelreflex heeft ontwikkeld met verwisselbare lenzen: de Canon EOS IX.

Hoewel Canon niet mijn favoriete cameramerk is, hebben ze altijd leuke en opvallende camera's gemaakt. Hiervan getuigt deze merkwaardig vormgegeven camera met rond het objectief een ingebouwde selenium(?) belichtingsmeter die er als een ouderwetse telefoon draaischijf uitziet. Het heeft de toepasselijke naam Dial 35 en hier past wel weer een normaal kb filmpje in. De ronde handgreep aan de onderzijde van de camera verzorgt door middel van een roterende beweging het transport van de film en het spannen van de sluiter.

0 reactieshttp://www.proteusproducties.nl/article.php?story=20140217155719126