Diensten  
Home
Lezingen en presentaties
Namebranding
Teksten
Filmproducties
Public relations
Media exposure
Advertenties
Websites

 Bedrijfsinformatie  
Algemeen
Contact
Privacyverklaring
Routebeschrijving
Nieuws

 Collecties  
Modelbouw
Barbies
Camera's
Route 66
Mammoetologie

 Faciliteiten  
Linken
Statistieken


 Door de hele wereld begeerd   
Cohiba is het topmerk van het Cubaanse sigarenmerk Habanos. Het werd in 1966 voor het eerst gemaakt voor Fidel Castro in de toen uiterste geheime maar nu wereld beroemde El Laguito fabriek. In het begin waren de Cohiba sigaren alleen bedoeld voor bezoekende staadshoofden en diplomaten. Sinds 1982 is Cohiba in beperkte mate verkrijgbaar in de vrije handel. De naam Cohiba is het woord dat de Taino indianen gebruiken voor rollen tabaksbladeren die Columbus gerookt zag worden door de inheemse bevolking van Cuba. De tabakken die voor de Cohiba sigaren worden gebruikt, zijn een selectie van de vijf beste plantages uit de Vuelta Abajo regio. Deze regio brengt de beste tabakssoorten ter wereld voort. Het unieke van Cohiba sigaren is, dat de bladeren van het binnengoed gefermenteerd worden in houten kuipen.

Naast de gewone Cohiba-sigaren worden af en toe ook speciale "Gran Reserva"-edities op de markt gebracht. Hiervoor worden alleen de allerbeste tabakken geselecteerd, die ook nog eens lange tijd gefermenteerd werden. Deze exclusieve sigaren worden in strikt gelimiteerde oplage uitgebracht, en worden meestal in genummerde kisten verkocht. Als zeer begeerd collector's item worden deze vaak aangekocht als investering, zoals ook met zeldzame wijnen gebeurt.

Sinds 1982 kunnen burgers en vooral toeristen ook Cohiba's kopen. Bekende modellen Cohiba-sigaren zijn onder meer de Esplendidos, Robustos, Lanceros, Exquisitos en de Siglo-reeksen. Voor elke periode van honderd jaar, sinds de ontdekking van Amerika door Columbus, werd een Siglo-sigaar ontwikkeld. Recentelijk werd ook de Behike-reeks aan het Cohiba-gamma toegevoegd. Van goede vrienden die pas op Cuba op vakantie zijn geweest, kreeg ik zowaar een paar sigaren van dit beroemde merk. Altijd lekker bij een goede kop espresso.

In De Financiele Telegraaf stond afgelopen zaterdag een artikel over de stijgende vraag naar Cubaanse sigaren. In Cuba zelf betaal je voor zo'n sigaar al gauw tussen de 30 en 34 US dollar en in Canada betaal je het viervoudige vanwege de hoge belastingen daar. Volgens Tony Hoevenaars, directeur van Cubacigar Benelux, is de belastingdruk in Nederland minder extreem (?). In Nederland betaalt men zo'n veertig euro voor een goede Cohiba sigaar, aanzienlijk meer dan wat je voor een doosje Wilde Havana's van La Paz neerlegt. Een Cohiba sigaar is handgemaakt, in tegenstelling tot de sigaren van La Paz, die fabrieksmatig worden geproduceerd. Een mooie vrouw, een goede sigaar en een lekkere espresso: een ideale combinatie!
 Gerelateerd  
  • Meer door.. Aad
  • Meer van.. Nieuws

  •  Artikel opties  
  • Email artikel
  • Afdrukversie artikel