Diensten  
Home
Lezingen en presentaties
Namebranding
Teksten
Filmproducties
Public relations
Media exposure
Advertenties
Websites

 Bedrijfsinformatie  
Algemeen
Contact
Privacyverklaring
Routebeschrijving
Nieuws

 Collecties  
Modelbouw
Barbies
Camera's
Route 66
Mammoetologie

 Faciliteiten  
Linken
Statistieken


 Kasteel Fraeylemaborg   
Kasteel Fraeylemaborg ligt op een landgoed van ruim 23 hectare. Het zogenaamde borggebouw ontstond meer dan zeven eeuwen geleden en kreeg aan het eind van de 18de eeuw haar huidige uiterlijk. Het park, deels naar ontwerp van G.A. Blum en L.P. Roodbaard, is aangelegd in een romantische Engelse landschapsstijl. Hierbij zijn restanten van de formele barokke aanleg bewaard gebleven. Het hoogopgaande bos geeft al van verre aan waar Fraeylema ligt.

De borg werd in de middeleeuwen als steenhuis gesticht en groeide uit tot een imponerend gebouw met invloedrijke bewoners. Door de eeuwen heen hebben de bewoners van de Fraeylemaborg het huis uitgebreid en verfraaid. Ze deden hetzelfde met het park rond het huis. Er werden exotische bomen geplant en bijzondere planten ge´mporteerd, de aanleg van voorterrein en park maakte verschillende stijlen door.áHet landgoed is nu een in vijf eeuwen gevormde cultuur-historische eenheid, die uniek is in het noorden van ons land. De laatste bewoners, de familie Thomassen Ó Thuessink van der Hoop van Slochteren, verkochten de borg in 1972 aan de Gerrit van Houten Stichting. Na restauratie werd de Fraeylemaborg een museum.

De vertrekken laten het tijdsbeeld tot het midden van de 20ste eeuw zien, de laatste fase van de particuliere bewoning. De Grote Zaal wordt gebruikt voor concerten en ontvangsten, terwijl de Kleine Zaal in gebruik is als trouwzaal. Er worden jaarlijks zo'n 200 huwelijken afgesloten. De beschilderde muren en plafonds geven de kamers een geheel eigen karakter, waarvan de studeerkamer een hoogtepunt is. De keuken geeft een goed inzicht wat er in die tijd voor kwam kijken om de inwoners te eten te geven. Het uitzicht op het omringende landschap is aan alle zijden bijzonder fraai. Volgens een legende is de naam Fraeylemaborg afkomstig van een edelvrouwe die Elema of Ailma moet hebben geheten.

Op het voorterrein staat een boerderij waarin nu een restaurant is gevestigd. Het is een perfecte plek voor een lunch of diner en een high tea behoort ook tot de mogelijkheden. Er tegenover staat het koetshuis waarin zich de museumwinkel en de expositieruimtes bevinden. In de oranjerie vindt u een speelse presentatie over de ontwikkeling van het park, vanaf de IJstijd tot heden.

Mocht u nog niets op het programma hebben staan voor Pasen, dan is dit landgoed de moeite van een bezoek waard. Slochteren mag dan bekend staan vanwege het grootste aardgasveld in Europa, erboven mag het er ook zijn!

Als u een leuke tekenfilm over de geschiedenis van kasteel Fraeylemaborg wilt zien, kijk dan op: fraeylemaborg.nl/tekenfilm.html/
 Gerelateerd  
  • fraeylemaborg.nl/tekenf...
  • Meer door.. Aad
  • Meer van.. Nieuws

  •  Artikel opties  
  • Email artikel
  • Afdrukversie artikel