Mooi Nederland

12 augustus 2014

Bijdrage van: Aad

Na alle reizen en cruises naar het buitenland kom je er achter dat er toch heel veel mooie plekjes in Nederland zijn. Om te beginnen natuurlijk Zeeland, dat onder de Duitsers en Belgen steeds populairder wordt als vakantiebestemming. Zo was ik kortgeleden op de westpunt Goeree-Overflakkee bij Ouddorp en dan zullen de geografisch onderlegden onder u direct zeggen: 'Dit eiland valt onder de provincie Zuid Holland.' Inderdaad, maar daarom is dit duingebied niet minder mooi! Ik had het voorrecht om in de vuurtoren een kijkje te mogen nemen en het uitzicht ronduit en rondom is schitterend.

De Vuurtoren Westhoofd staat in de duinen bij de Groenedijk in Ouddorp. De vierkante bakstenen toren is in 1947-1950 gebouwd en heeft een hoogte van 56 meter. De toren is bemand en niet geopend voor publiek. In 1862 stond er al een gietijzeren toren op het eiland Goeree. In 1911 werd de vuurtoren vervangen door een toren van gewapend beton. Op 5 mei 1945 hebben de Duitsers de vuurtoren van gewapend beton vernietigd. Het lichtkarakteristiek is drie schitteringen per 15 seconden. Het licht heeft een lichtsterkte van 5.200.000 candela en een zichtbaarheid van 30 zeemijlen.

De vuurtoren is bemand en op radarschermen wordt het scheepvaartverkeer dat naar de Rotterdamse haven vaart gevolgd. Eventuele gevaarlijke situaties worden gesignaleerd en in het geval van een calamiteit worden de hulpdiensten gealarmeerd. De vuurtoren is hier dus niet alleen een baken voor de scheepvaart, maar heeft een veel bredere functie die zijn waarde in het verleden door ondermeer het redden van drenkelingen heeft bewezen. Helaas staat deze functie van de vuurtoren uit bezuinigingsoverwegingen ter discussie.

De duinstrook is hier heel breed en er groeien planten zoals wilgenroosjes, heelblaadjes, rolklaver en koninginnekruid. Verder komen er struiken voor zoals de duindoorn, vlier, braam, liguster en kardinaal muts. Ik was er op een heldere dag met helder zicht tot aan de horizon. Op een drooggevallen zandbank in de Noordzee lag een kolonie zeehonden te zonnen en hebben hier een goede habitat gevonden.

Mijn Jack Russell Charlie mocht een dagje mee en viel van de ene verbazing in de andere. Zo overpeinsde hij kwispelend in een duinpan: 'Zeehonden? Blaffen die ook onderwater?'

0 reactieshttp://www.proteusproducties.nl/article.php?story=20140812112126538