Diensten  
Home
Lezingen en presentaties
Namebranding
Teksten
Filmproducties
Public relations
Media exposure
Advertenties
Websites

 Bedrijfsinformatie  
Algemeen
Contact
Privacyverklaring
Routebeschrijving
Nieuws

 Collecties  
Modelbouw
Barbies
Camera's
Route 66
Mammoetologie

 Faciliteiten  
Linken
Statistieken


 Muscat revisited (slot)   
Tien dagen is tekort om Oman goed te verkennen. Door een vogelaanvaring met het vertrekkende KLM vliegtuig op Schiphol werd de vlucht in Doha, Qatar onderbroken. Na lang oponthoud op de luchthaven werden we in het Marriott hotel ondergebracht en konden we pas de volgende dag doorvliegen naar Muscat. Erg vervelend omdat mijn eerste stop in Sohar zou zijn voor het maken van een reportage van de verplaatsing van vier containerkranen. Het transport van de vierde en laatste containerkraan was door de op handen zijnde Ramadan in een stroomversnelling geraakt, en bijna miste ik het moment supreme van de operatie: het afrijden van de 1100 ton wegende kolos op de kade.

Maar zoals u ziet, ik heb de spectaculaire transportoperatie niet gemist en binnenkort staat er een verslag in mijn lijfblad. Na het weekeinde doorgebracht te hebben in Sohar was ik weer terug in Muscat waar ik de rest van de week verbleef. Zoals eerder opgemerkt zijn de wegen van uitstekende kwaliteit en waar je vroeger met een jeep het binnenland in moest, zijn er nu keurige 4-baanswegen, waar bijna geen verkeer is. Ja, want wie wil er nu naar het nog hetere binnenland?

Nee, dan Muscat. druk, druk, druk en wat niet veranderd is in al die jaren: de mensen rijden hier nog steeds als gekken en twee keer heb ik een taxichauffeur voor erger kunnen behoeden door de vertellen dat er een vrachtwagen, c.q. personenauto van rechts kwam. Daar had ik persoonlijk belang bij omdat ik op de rechterstoel zat en niet van plan was om de rest van de week in het hospitaal door te brengen. Overigens zijn de ziekenhuizen in Oman even goed als de scholen, de laatste zijn echter wegens de Ramadan gesloten.

In heel Oman zijn er ongeveer 500(!) indrukwekkende forten. Deze vestigingen hebben in de Omaanse geschiedenis een belangrijke rol gespeeld. Daar zitten in het noordelijkse kustgebied enkele 16e-eeuwse Portugese forten tussen die de tand des tijds goed hebben doorstaan. De Portugezen toonden in die tijd hoofdzakelijk interesse in het controleren van de zeehandel en niet in het binnenland. Deze forten werden gebouwd om havensteden zoals Muscat, Mutrah, Sur en Sohar te kunnen bewaken en verdedigen. Het bouwmateriaal werd meestal kant en klaar per schip aangevoerd en nadat de Portugezen verdreven werden hebben de Omani's diverse forten uitgebreid en van Omaanse stijlelementen voorzien.

De Ramadan heeft een enorme impact op het dagelijkse leven. Het economische leven staat op een laag pitje en de mensen zijn weinig productief. Niet verwonderlijk als je een maand lang iedere dag van zonsopgang tot zonsondergang niet mag eten, drinken, roken en ook geen sex! Dat wordt dagelijks door strenge Imams verkondigt, in de moskeeen en natuurlijk ook op de televisie.

Of er tijdens de Ramadan wordt getrouwd, zou ik niet weten: de winkel voor bruidsjurken in Sohar was in ieder geval gesloten. De kleurencombinatie rood, wit en blauw van de Nederlandse vlag is puur toeval.

Hoogtepunt van de dag is als men vanaf zeven uur in de avond weer aan tafel mag gaan. Eerder is alleen mogelijk in de internationale hotels en dat gebeurt dan achter de gordijnen. Als buitenlander mag je geen aanstoot geven en als je een slok neemt uit je flesje water moet je dat stiekum doen. De maaltijd wordt traditioneel vanwege de Ramadan begonnen met een schaaltje dadels 'to wet the appetite'.

In de Omaanse keuken vind je behalve de Arabische gerechten, veel invloeden van de Libanese en Indiase keuken. Ik heb er heerlijke curries gegeten en zowel bediening als de keuze in gerechten staan op hoog niveau. Zelfs in het dure Hyatt is het eten zeer betaalbaar, ook al logeerde ik in het er naast gelegen veel goedkopere Beach Bay hotel. Aanstaande maandag begin ik aan een ingrijpende verbouwing in mijn eigen keuken in Wemeldinge en als dat gebeurt is, ga ik mij toeleggen op het bereiden van al die verrukkelijke gerechten die ik in Oman heb gegeten.
 Gerelateerd  
  • Meer door.. Aad
  • Meer van.. Nieuws

  •  Artikel opties  
  • Email artikel
  • Afdrukversie artikel