Diensten  
Home
Lezingen en presentaties
Namebranding
Teksten
Filmproducties
Public relations
Media exposure
Advertenties
Websites

 Bedrijfsinformatie  
Algemeen
Contact
Privacyverklaring
Routebeschrijving
Nieuws

 Collecties  
Modelbouw
Barbies
Camera's
Route 66
Mammoetologie

 Faciliteiten  
Linken
Statistieken


 Zo vrij als een vogel   
In Truckstar nr. 10 staat een artikel over de bevoorrading van de Van der Valk hotels. Robert van der Does en zijn collega's zetten in het holst van de nacht de zendingen klaar voor de hotels uit de keten. En met de producten die in het distributiecentrum van Van der Valk aan de Rauwkoplaan in Voorschoten klaar staan, kun je een flinke supermarkt vullen. Het assortiment varieert van vers vlees, dranken, bloemen, groenten en schoonmaakmiddelen tot aan bakkersproducten zoals brood en gebak. Sinds kort zijn er ook groenten en fruit die dagvers moeten worden aangeleverd. De meeste groenten zijn al gewassen en gesneden en kunnen zo worden verwerkt. De hotelkeukens worden door heel Nederland bevoorraad, soms zelfs over de grens.

Robert, al 15 jaar in dienst als chauffeur bij Van der Valk werkt even hard mee om zijn combinatie snel en in de juiste volgorde te beladen. De onderlinge verstandhouding tussen de mensen in het distributiecentrum is amicaal, Robert wordt een beetje gepest vanwege het minutieus schoonhouden van zijn cabine. Zijn auto is dan ook door een ringetje te halen en uw verslaggever heeft de neiging voor het instappen de schoenen uit te trekken. Een tweede combinatie staat ernaast om beladen te worden, zijn collega doet vandaag de route naar het hoge Noorden. Voordat ze vertrekken wisselen ze nog wat informatie uit.

Op dit tijdstip is het nog donker en uitgestorven in Voorschoten, het nabijgelegen hotel ‘De Gouden Leeuw’ is nog in diepe rust, en-passant stuurt Robert zijn Scania R 400 in een rustig tempo richting A4. Terwijl het langzaam licht wordt vertelt hij dat zijn route vandaag op de verste bestemming verwacht wordt, deze keer het Van der Valk hotel in Maastricht. Vervolgens is het de bedoeling om langs verschillende andere Van der Valk hotels en motels weer terug te rijden naar het distributiecentrum in Voorschoten. ,,Afhankelijk van hoe snel alles verloopt en de onvoorspelbare files verwacht ik aan het eind van de middag weer thuis te zijn. Het laden en lossen doe ik zelf met de steekwagen en de laadklep en kan de pallets op de afgesproken plek neerzetten.''

Robert vertelt dat hij twee jaar in het ferryvervoer heeft gezeten, maar dat was niet zijn ding. ,,Als je nu naar die sector kijkt, dan zie je alleen maar Polen, Bulgaren en Roemenen achter het stuur. Je ziet er bijna geen Nederlanders meer tussen als je er al een tegenkomt dan is het een eigen rijder die zijn hoofd net boven water weet te houden.’’ Robert heeft zijn bestemming als chauffeur bij Van der Valk wel gevonden. ,, Op woensdag ga ik naar Limburg, morgen gaat de rit naar Houten en Vianen en dan de polder in. Op vrijdag gaat de rit naar Hengelo en Assen en gisteren ben ik in Zeeland geweest. Je rijd het hele land door, die afwisseling is wat het leuk maakt en je rijdt voor je eigen bedrijf.’’

Van der Valk Dieren is een nieuw hotel, ook weer gelegen op een strategisch punt tussen Arnhem en de Duitse grens. Hier duurt de afhandeling iets langer, maar dat ligt ook aan de fotograaf die het hotel met de combinatie uit verschillende hoeken wil vereeuwigen. Robert rijdt al tussen de geparkeerde personenauto’s door als hij de fotograaf oppikt.

De Van der Valk transportcombinaties hebben een opvallende huisstijl, die terug te vinden is in het hele concern. Vreemd is dat de grote snavel op het logo niet van een valk is, maar een afbeelding van een toekan. De overlevering verhaalt dat toen het vogelpark Avifauna in Alphen aan den Rijn door de familie werd gekocht, daar reeds het toekan-logo werd gebruikt. Er is toen besloten om het te handhaven en ook voor de hotels en restaurants van het concern te gebruiken.

Robert plaatst een kritische noot over toepassing van het logo op de koeltrailer: ,,Ze zijn met deze in de huisstijl beschilderde trailers gaan rijden en gebleken is dat het grote zwarte vlak van het logo precies op het diepvriesgedeelte van de trailer zit.’’ Robert licht toe dat de koeltrailer uit drie verschillende secties bestaat, waarvan in het midden het diepvriesgedeelte. En uitgerekend op die plaats zit een groot zwart vlak en het zonlicht wordt daar het minst gereflecteerd. ,,Het aggregaat heeft moeite om de temperatuur op die plek in de trailer beneden het vriespunt te houden en dat kost heel wat extra dieselolie. Dan wordt er toch naar je geluisterd, nu staat er een nieuwe trailer bij onze carrosseriebouwer en die krijgt een aangepaste huisstijl. Hierop zit het zwarte vlak op een andere plek en het horizontale bovenvlak wordt wit.’’

Eenmaal weer in Voorschoten aangekomen passeert hij het distributiecentrum aan de Rauwkoplaan en rijdt direct door naar hotel De Gouden Leeuw. Achter het hotel is voldoende parkeerruimte voor de Van der Valk Scania vloot. Het duurt nog even voordat hij hij zijn auto kan afsluiten en naar huis gaat. En dan natuurlijk niet al te laat naar bed, want morgen is het weer vroeg dag.
 Gerelateerd  
  • Meer door.. Aad
  • Meer van.. Nieuws

  •  Artikel opties  
  • Email artikel
  • Afdrukversie artikel