Hunebedden

20 maart 2015

Bijdrage van: Aad

In Zeeland hebben we geen hunebedden om het simpele feit dat de benodigde stenen uit Skandinavie niet ver genoeg die richting uit zijn verschoven in de Nieuwe Steentijd. En dan nog blijft het een hele klus om ze op deze manier te stapelen, zeker in aanmerking genomen dat Mammoet nog niet bestond. Van Seumeren laat ik even beschouwing, die bestond toen natuurlijk al enige tijd.

Hunebedden zijn de oudste monumenten in Nederland. Deze monumenten zijn ongeveer 5.000 jaar geleden gebouwd in de Nieuwe Steentijd, de laatste periode van de Steentijd. Hunebedden werden gemaakt van enorme zwerfkeien die met de ijskap in de ijstijd van ongeveer 100.000 jaar geleden naar het noorden van Nederland schoven. Deze keien zijn alleen te vinden waar de ijskap is geweest: het noorden van Nederland. De enorme keien worden ook wel megalieten genoemd (afgeleid van de Griekse woorden mega = groot, en lithos = steen).

Hunebedden werden gebruikt als grafkamers. De botten van de overleden mensen zijn in de loop van 5000 jaar vergaan. Een deel van de grafgeschenken is wel goed bewaard gebleven: potten van aardewerk, gereedschap en wapens van steen, en sieraden van bijvoorbeeld barnsteen.

Het grootste hunebed staat bij het hunebedcentrum in Borger. Dit hunebed is als eerste opgegraven in 1685 door Titia Brongersma. Hiernaast hebben ze in het oertijdpark een prehistorisch dorp nagebouwd, waar men kan ervaren hoe onze voorouders hebben geleefd. Er staan twee boerderijen uit de prehistorie, eentje uit de steentijd en eentje uit de bronstijd.

Het Hunebedcentrum sluit met deze attractie aan bij het Geopark de Hondsrug. In het Geopark staat het verhaal van het Hondsruggebied centraal. Een verhaal van maar liefst 150.000 jaar oud.

0 reactieshttp://www.proteusproducties.nl/article.php?story=20150318135545431