Diensten  
Home
Lezingen en presentaties
Namebranding
Teksten
Filmproducties
Public relations
Media exposure
Advertenties
Websites

 Bedrijfsinformatie  
Algemeen
Contact
Privacyverklaring
Routebeschrijving
Nieuws

 Collecties  
Modelbouw
Barbies
Camera's
Route 66
Mammoetologie

 Faciliteiten  
Linken
Statistieken


 Brill   
Koninklijke Brill NV, lange tijd bekend onder de naam E.J. Brill (van Evert Jan Brill, die het bedrijf leidde tussen 1848 en 1871), is een Nederlandse uitgeverij. Ze is vooral bekend door haar wetenschappelijke uitgaven, onder meer op het gebied van de oriŽntalistiek, de klassieke letteren, biologie, China- en Islamstudies. De uitgeverij bestaat sinds 1683, oorspronkelijk onder de naam Luchtmans. Brill is altijd nauw verbonden geweest met de Leidse universiteit en de stad Leiden, waar haar hoofdvestiging is.

In de laatste Aramco World staat een uitgebreid verhaal over deze Nederlandse uitgeverij. Toen ik als PR-manager bij Mammoet transport een brochure over de activiteiten van het bedrijf in het Midden Oosten moest maken, ben ik voor de vertaling in het Arabisch in contact gekomen met deze uitgeverij. Zoveel landen, zoveel taalversies en het was dan ook wonder dat zelfs onze partner in Saudi Arabie tevreden was met de vertaling in de folder.

Gestart aan het Rapenburg kwam Brill via de Oude Rijn uiteindelijk terecht aan de Plantijnstraat. Brill had jarenlang een eigen drukkerij en zetterij, een antiquariaat en boekhandelsvestigingen in diverse landen. In 1989 zijn de zetterij en drukkerij overgedaan, kort daarna werd het antiquariaat verzelfstandigd en werden de buitenlandse vestigingen opgeheven met uitzondering van het kantoor in Amerika. Vanaf 1991 concentreerde de onderneming zich alleen nog op het uitgeven van boeken en tijdschriften

Belangrijke fondsen van Brill waren van oudsher geschiedenis, religie, judaÔca en islamstudies. Uitgeverij Brill heeft immers haar wortels liggen in de Gouden Eeuw, die ook op wetenschappelijk gebied een bloeiperiode was. Luchtmans gaf Pierre Bayleís Dictionnaire historique et critique uit, Brill publiceerde onder meer de boeken van Christiaan Snouck Hurgronje, de Nag Hammadi-codices, diverse publicaties rond de Dode Zeerollen, Tíoung Pao, het tijdschrift voor Chinese studies en de Encyclopaedia of Islam.

Een bestseller blijkt het werk Sexual Life in Ancient China van Robert van Gulik. Brill heeft haar faam mede te danken aan de drukkerij die ze tot in de 20e eeuw voerde en waar Chinese karakters net zo gemakkelijk werden gezet als Hebreeuwse letters.




 Gerelateerd  
  • Meer door.. Aad
  • Meer van.. Nieuws

  •  Artikel opties  
  • Email artikel
  • Afdrukversie artikel