Diensten  
Home
Lezingen en presentaties
Namebranding
Teksten
Filmproducties
Public relations
Media exposure
Advertenties
Websites

 Bedrijfsinformatie  
Algemeen
Contact
Privacyverklaring
Routebeschrijving
Nieuws

 Collecties  
Modelbouw
Barbies
Camera's
Route 66
Mammoetologie

 Faciliteiten  
Linken
Statistieken


 Chroniqueur voor het (bedrijfs)leven   
Tegenwoordig maak je foto's met een i-phone, maar ik hou het bij een ouderwetse camera. Waarmee je het een en ander vastlegt is niet van belang, als het maar goed gebeurt. De ‘kapstok’ van mijn PR-activiteiten zijn altijd opvallende foto’s geweest die het verhaal duidelijk moeten maken. Daarom werden en worden ze nog steeds gepubliceerd in de media en op websites. Het uit ca. 20 ordners bestaande Mammoet foto-archief (originele negatieven) – in feite het Mammoet levensverhaal - heb ik na digitalisering overgedragen aan Jan van Wees, in 2001 mijn opvolger bij Mammoet (toen Van Seumeren).

Dit archief bestrijkt de jaren 1971 tot 2001 en is van groot belang geweest bij het samenstellen van het boek 40 jaar BigLift Shipping. De tekst hiervoor is door mij geschreven en werd gepubliceerd in 2013. Ongetwijfeld zal dit archief zijn nut bewijzen bij het 50 jaar Mammoet jubileum in 2021. Om u te overtuigen hoe belangrijk goede ondersteunende fotografie is, kijk dan maar op de website van www.mammoet.com. Hierop ziet u meerdere foto’s die door mij zijn gemaakt zoals bijvoorbeeld die van het Red Dog project in 1989(!). Dit project is nog steeds uitermate kenmerkend voor de activiteiten van Mammoet en deze foto's zijn tijdloos. Ik ben zowel op de Filippijnen als in Alaska geweest om de filmploeg te begeleiden die de nog steeds actuele documentaire 'Road to Red Dog' maakte.

Een ander project was in Londen en betrof het overeind zetten van het Millennium Wheel. Luchtopnames maakte ik vanuit een helikopter en vanaf het Shell gebouw aan de Thames. De foto's werden wereldwijd gepubliceerd en was een doorbraak van de eerste modulaire, in containergrote onderdelen gefabriceerde kraan. Geestelijk vader van deze nieuwe ontwikkeling op kraangebied was Piet Stoof, korte tijd technisch directeur bij Mammoet. Deze MSG-50 wordt nog steeds naast de soortgelijke PTC kranen gebruikt. Een minder prettig ervaring was de diefstal van mijn cameratas op het Waterloo Station.

En het laatste voorbeeld op de Mammoet website is de plaatsing van het Unilever hoofdkantoor. Het was een van mijn laatste klussen bij Mammoet, nadat Van Seumeren de PR in eigen hand nam. De door mij geproduceerde populaire Mammoet Mail werd ingewisseld voor een nietszeggende newsletter. Voor Mammoet Mail was ik al de halve wereld rondgereisd en de Nedlloyd directeur die verantwoordelijk was voor de verkoop van het bedrijf was aangenaam verrast met het laatste nummer en reageerde met: 'a very instrumental sales tool'. Hij heeft er inderdaad zijn voordeel mee kunnen doen.

En tot slot een unieke foto die in een Amerikaanse kerncentrale is gemaakt tijdens het uitwisselen van een generator. Ik denk dat een dergelijke foto vandaag de dag met alle beveiliging niet meer gemaakt kan worden. Toch mooi om dat allemaal meegemaakt te hebben!

Hopelijk leggen chroniqueurs na mij ook in de toekomst de geschiedenis van deze bedrijven vast. Het hoe en waarom van de toegepaste fotografie en communicatie kunt u elders zien op deze website.
 Gerelateerd  
  • Meer door.. Aad
  • Meer van.. Mammoetologie

  •  Artikel opties  
  • Email artikel
  • Afdrukversie artikel