Diensten  
Home
Lezingen en presentaties
Namebranding
Teksten
Filmproducties
Public relations
Media exposure
Advertenties
Websites

 Bedrijfsinformatie  
Algemeen
Contact
Privacyverklaring
Routebeschrijving
Nieuws

 Collecties  
Modelbouw
Barbies
Camera's
Route 66
Mammoetologie

 Faciliteiten  
Linken
Statistieken


 Zadkine, de verwoeste stad   
In de Volkskrant van 21 augustus 2015 staat een ingezonden brief met een hartekreet van een oud-Rotterdammer uit Maastricht. Hij vindt de twee grote wereldbollen die op het Stationsplein in Rotterdam worden geplaatst een grote miskleun en afbreuk doen aan het nieuwe Centraal Station. Hij heeft een heel goed idee om in plaats van deze bollen het monument van de verwoeste stad van Zadkine daar neer te zetten. Hij argumenteert dat het monument dan op een steenworp afstaat vam het voormalige station Delftsche Poort, dat verwoest werd tijdens het bombardement in 1940. Hij eindigt zijn brief met: ''Verplaatsing van Jan Gat kost ook geld, maar op het Stationsplein zal het beeld op een plek staan waar het thuis hoort en dagelijks door ontelbare voorbijgangers wordt gezien.'' Als voormalig Rotterdammer ben ik het daar hartgrondig mee eens.

Nu heb ik pas een stukje op deze website geplaatst waarin ik mijzelf tot chroniqueur bombardeerde (oeps!). Eigenlijk was ik dat al veel eerder. want toen ik assistent expediteur bij Pakhuismeesteren was in 1965 en 1966 maakte ik foto's tijdens de lunchpauze in het centrum van Rotterdam. Het kantoor van PHM was toen in de zijvleugel van het Amsterdam-Rotterdam Bank aan de Coolsingel gevestigd. Ik kon mij herinneren toen nog foto's gemaakt te hebben van een Franse filmploeg die een documentaire maakte van de havenstad. Na enig zoekwerk in mijn archief heb ik ze gevonden en ingescand.

In diezelfde periode werd de metro aangelegd (dat gebeurde iets sneller dan de noord-zuid lijn in Amsterdam nu) en heb de complete aanleg op de gevoelige plaat gelegd. Voor de bouw werd de complete Coolsingel opengebroken en heb daar vanaf een hoog standpunt overzichtsfoto's van gemaakt. Links zie je het Bankgebouw waar ik werkte, een monumentaal maar somber gebouw. Je maakte toen je foto's standaard op zwart/wit, in kleur was veel te duur en dan kon je het ook zelf niet afwerken.

Vanaf hetzelfde gebouw heb ik rondom nog enkele ander foto's gemaakt en als je goed kijkt zie je rechtsonder het standbeeld van Zadkine op zijn oorspronkelijke standplaats.

Terugkijkend (terugkieke zeggen ze in Zeeland) is Rotterdam in 50 jaar danig veranderd en op deze laatste foto zijn veel gebouwen en bruggen nog zichtbaar die inmiddels allang zijn verdwenen. En zo zijn deze foto's die ik ooit als 18-jarige met een eenvoudige Exa IIa maakte van historische waarde.
 Gerelateerd  
  • Meer door.. Aad
  • Meer van.. Nieuws

  •  Artikel opties  
  • Email artikel
  • Afdrukversie artikel