Diensten  
Home
Lezingen en presentaties
Namebranding
Teksten
Filmproducties
Public relations
Media exposure
Advertenties
Websites

 Bedrijfsinformatie  
Algemeen
Contact
Privacyverklaring
Routebeschrijving
Nieuws

 Collecties  
Modelbouw
Barbies
Camera's
Route 66
Mammoetologie

 Faciliteiten  
Linken
Statistieken


 Hijsceremonie   
In 1995 was ik in Thailand tijdens een hijskarwei met de nieuwe M1200R Ringer kraan van Manitowoc. Dit gebeurde op de Star refinery in Sattahip, waar een destillatiekolom met een gewicht van zo’n 650.000 kg. een week eerder door ms Happy Buccaneer van Mammoet Shipping afgeleverd. Het transport naar de site werd door een Engels bedrijf verricht, maar de uiteindelijke plaatsing op de fundatie werd door Walter Wright Mammoet uit Singapore gedaan. Een bijzonder hijswerk waar altijd risico aan verbonden is. De Japanse opdrachtgever Nippon Express had zo zijn eigen manier om het onheil te bezweren.

Voor de aanvang van hijsoperatie (Let op: hier wordt niet getakeld en de M1200 is geen bouwkraan, maar een hijskraan) werd een plechtige ceremonie gehouden om een goede afloop te verzekeren. Dit ritueel heeft te maken met de Japanse geloofsovertuiging, genaamd shintoïsme, waarin de zogenaamde Kami of natuurgeesten worden geëerd.

Het ritueel werd gecombineerd met de gebruikelijke toolbox meeting, waarin de complete hijsprocedure zoals gebruikelijk doorgenomen wordt. Ik moest denken aan de fles champagne die bij de tewaterlating van een schip worden ‘geofferd’. In dit geval waren het twee flessen sake, Japanse rijstwijn, die het centrale punt van de ceremonie waren. De flessen werden op een prominente plek neergezet, waarna alle deelnemers aan de operatie zich er omheen verzamelden.

Met een Japanse buiging werden de natuurgeesten begroet, waarna de kraanmachinist werd uitgenodigd om de sake op het voetstuk van de ring alsmede op de crawler van de kraan uit te gieten.

Zijn Japanse counterpart strooide vervolgens rijst uit een kom op dezelfde plek, waarna het hijsen kon beginnen. Het vat werd in een twee uur durende hijsoperatie langzaam in verticale positie gebracht, waarbij een kleinere kraan als staartkraan fungeerde.

Toen de kolom overeind stond, werd de staartkraan, een CC4800, losgekoppeld en zwenkte de M1200 met het vat tot het boven de betonnen fundatie hing.

Een identieke ceremonie had ik al eens eerder meegemaakt in HongKong toen de Happy Bucanneer een grote kolom loste. Toen werd er ook varkensvlees geofferd, dat naderhand werd opgegeten. De kami worden betrokken bij belangrijke gebeurtenissen zoals huwelijken, het neerzetten van bouwwerken en zoals in dit geval een destillatiekolom.

Of zo'n ceremonie een hijskarwei veiliger maakt, weet ik niet, maar in ieder geval werd deze zware kolom zonder ongelukken veilig op zijn plaats in de raffinaderij gezet. En waarom de M1200R indertijd in de kleurstelling geel groen afgeleverd werd en dat hij later toch een keer is omgevallen, vertel ik graag in een ander Mammoetologisch artikel.
 Gerelateerd  
  • Meer door.. Aad
  • Meer van.. Mammoetologie

  •  Artikel opties  
  • Email artikel
  • Afdrukversie artikel