Diensten  
Home
Lezingen en presentaties
Namebranding
Teksten
Filmproducties
Public relations
Media exposure
Advertenties
Websites

 Bedrijfsinformatie  
Algemeen
Contact
Privacyverklaring
Routebeschrijving
Nieuws

 Collecties  
Modelbouw
Barbies
Camera's
Route 66
Mammoetologie

 Faciliteiten  
Linken
Statistieken


 Chernobyl   
Toen in 1986 de kerncentrale bij Chernobyl explodeerde, werkte ik nog op het Mammoet hoofdkantoor aan de Westerdoksdijk in Amsterdam. Het was n van die momenten die je een leven lang bijblijven.De radioactieve wolk die naar West Europa werd geblazen vormde een gevaar voor de volksgezondheid. Er werd een verhoogde radioactiviteit gesignaleerd, nog voor de Russen deze ramp naar buiten brachten. In Zweden werd een verhoogde radioactiviteit gesignaleerd in een eigen kerncentrale in Ringhals, maar deze bleek van buiten te komen. Saillant detail is dat Mammoet zowel bij de bouw van de kerncentrale in Ringhals betrokken was als nu bij het afdekken van de radioactieve puinhoop in Chernobyl.

In de tijd dat ik er PR Manager was, was Mammoet al bezig met nucleaire zwaartransport en hijsprojecten. In Zweden, Belgie en Spanje plaatste Mammoet diverse nucleaire vaten en er werd zelfs een speciaal hefsysteem voor ontwikkeld: het Hydrajack systeem. Voor gewone hijskranen waren deze vaten veel te zwaar en bovendien moesten ze soms in een beperkte ruimte worden geplaatst. Bovenstaande foto maakte ik in Cofrentes, Spanje in 1978.

Toen de bouw van nieuwe kerncentrale stokte, ontstond er een nieuwe markt voor het uitwisselen van versleten generatoren. Een ingewikkelde klus, waarmee tijdens de bouw van zon centrale vreemd genoeg geen rekening was gehouden. Bovenstaande foto maakte ik in de kerncentrale bij St. Lucie, U.S.A. in de jaren negentig.

De 35.000 ton zware stalen boog wordt door het Novarka consortium (Bouygues Construction en Vinci) gebouwd en Mammoet kreeg de opdracht om de in twee delen gebouwde constructie in drie fases omhoog te brengen. Dit gebeurde met 56 strand jacks die synchroon op afstand worden bediend met een speciaal ontwikkeld software programma. De twee bogen werden op een slede systeem binnen een dag bij elkaar gebracht en nu moeten de secties nog met zon 1000 bouten aan elkaar worden gezet.

In 2016 wordt de immense constructie met een lengte van 165 meter, een breedte van 260 meter en een hoogte van 110 meter boven de restanten van de kerncentrale gebracht. Hiervoor moet de boog, waarin de Notre Dame in Parijs met gemak past, over een afstand van 330 meter worden gesleed. Er worden maar liefst 116 sledeschoenen ingezet om de 35.000 ton wegende constructie te verschuiven. Mammoet denkt voor deze operatie een week nodig te hebben, Met de plaatsen van deze gigantische sarcofaag zijn de radioactieve restanten van reactor nummer 4 definitief afgedekt.
 Gerelateerd  
  • Meer door.. Aad
  • Meer van.. Mammoetologie

  •  Artikel opties  
  • Email artikel
  • Afdrukversie artikel