Diensten  
Home
Lezingen en presentaties
Namebranding
Teksten
Filmproducties
Public relations
Media exposure
Advertenties
Websites

 Bedrijfsinformatie  
Algemeen
Contact
Privacyverklaring
Routebeschrijving
Nieuws

 Collecties  
Modelbouw
Barbies
Camera's
Route 66
Mammoetologie

 Faciliteiten  
Linken
Statistieken


 Jubileumjaar kanaal   
Een jubileum artikel moet wel over een bijzonder onderwerp gaan en zeker als het nummer 500 in de rij is. Met opzet gaat dit niet over de Mammoet geschiedenis die ik al enige tijd aan het boekstaven ben, maar geef ik de eer aan het Kanaal door Zuid-Beveland, dat dit jaar 150 jaar bestaat. Toen dit kanaal werd geopend was het de belangrijkste verbinding tussen Rotterdam en Antwerpen. Sinds de opening van het Schelde-Rijnkanaal in 1975 is het Kanaal door Zuid-Beveland aanzienlijk minder in gebruik door de binnenvaart.

De aanleg van het kanaal startte in 1850 en het kanaal werd geopend in 1866. Het Kanaal door Zuid-Beveland is ca. 9 km lang en was in de 20e eeuw een van de drukst bevaren kanalen van Europa. Met de komst van het Schelde-Rijnkanaal is het belang van het Kanaal door Zuid-Beveland voor de scheepvaart afgenomen. Eind 20e eeuw is het kanaal drastisch verbreed, zijn er nieuwe spoor- en verkeersbruggen gebouwd, zijn de sluizen bij Wemeldinge voor het scheepvaartverkeer komen te vervallen en is in Hansweert een nieuw sluizencomplex gebouwd met twee sluiskolken. Deze huidige oost- en westsluis in Hansweert zijn 280 m lang en 24 m breed. De sluizen hebben roldeuren. Er passeren jaarlijks ruim 44.000 vaartuigen, waarvan bijna 10.000 recreatievaartuigen.

Een ander jubilerend kanaal is het Leeds Liverpool kanaal. Hetl is de langste binnenlandse waterweg (204 kilometer) van Groot-BrittanniŽ en werd geopend in 1816. De bouwtijd van het kanaal was 46 jaar en de totale bouwkosten vielen tenslotte vijf keer hoger uit dan het oorspronkelijk beraamde budget. Gedurende de gehele 19e eeuw werd het kanaal druk bevaren met schepen vol steen, steenkool en andere goederen. Het Leeds Liverpool kanaal loopt van Liverpool, Merseyside naar Leeds in West Yorkshire.

Omdat scheepvaart een belangrijk onderdeel in mijn werkzame leven is geweest (KNSM, Nedlloyd, Mammoet Shipping) heb ik heel wat beroemde kanalen gezien. Om enkele te noemen: het Kieler kanaal, het Suez kanaal en de moeder van alle kanalen het Panama kanaal. En in mijn woonplaats Wemeldinge is waar ooit de sluizen waren de mooiste jachthaven van Zeeland gecreŽerd inclusief een bijzondere woonwijk.
 Gerelateerd  
  • Meer door.. Aad
  • Meer van.. Nieuws

  •  Artikel opties  
  • Email artikel
  • Afdrukversie artikel