Diensten  
Home
Lezingen en presentaties
Namebranding
Teksten
Filmproducties
Public relations
Media exposure
Advertenties
Websites

 Bedrijfsinformatie  
Algemeen
Contact
Routebeschrijving
Nieuws

 Collecties  
Modelbouw
Barbies
Camera's
Route 66
Mammoetologie

 Faciliteiten  
Linken
Kalender
Peilingen
Statistieken


 Metamorfose   
Eindelijk is de oude foeilelijke vijver in onze achtertuin in Wemeldinge verwijderd. Deze was door de vorige eigenaar van het huis aangelegd in de vorm van een langwerpige zwarte plastic bak, omringd door de in de jaren zeventig erg populaire Mien Ruys grindtegels. Het was een flinke klus die in anderhalve dag werd geklaard. Voor de vissen en de kikker was het even inschuiven in een tijdelijke kleine bak, maar ze hebben de verhuizing allemaal overleefd.

Na het verwijderen van het hout en de grindtegels werd de zwarte bak leeggepompt en de vissen voorzichtig met een schepnetje gevangen. Bij elkaar waren het er zo'n vijf en twintig van groot (20 cm.) tot zeer klein. Als bijvangst vingen we een kikker en zowaar een kleine salamander. Met een kleine graafmachine werd de bak uit de grond getrokken, waarna deze in stukken werd afgevoerd.

Het gat van de bak werd direct al het diepste gedeelte van de nieuwe vijver, waarna rondom een flinke hoeveelheid aarde werd weggegraven om de vijver zijn ronde vorm de geven.

De nieuwe vijver heeft een oppervlakte van zo'n vier bij vijf meter en in dat formaat zijn natuurlijk geen kant en klare plastic bakken in de handel. Eerst werd er in de uitgegraven vorm een grote lap wit viltfolie gelegd om de zwarte folie te beschermen tegen scherpe steentjes en wortels. Daarover werd zware zwarte folie uit een stuk overheen gelegd en in vorm geknipt. Op de eerste werkdag kon de nieuwe vijver al met water worden gevuld.

Omdat we regelmatig eenden op bezoek krijgen, hebben we in het midden een eilandje gemaakt, waarop eventueel een eendenkooi kan worden geplaatst. En tevens is het een steunpunt voor de brug waarover straks het tuinspoor weer moet gaan lopen. De vissen waren in het begin een beetje onwennig in deze grote plas, maar voelden zich al snel thuis.

De randen werden afgewerkt met onregelmatige rotsstenen zodat het zwarte plastic niet meer zichtbaar is. De waterspiegel ligt vrij hoog zodat de vijver prominent in de tuin zichtbaar is. Het waterfilter systeem van de oude vijver is ook in de nieuwe vijver weer in gebruik genomen.

Tot slot werd de vijverfontein met regenbooguitloop ge´nstalleerd en zijn in de border verschillende waterplanten uitgezet.

De vissen en ook de kikker zijn tevreden met hun nieuwe habitat en nu maar afwachten wat de eenden ervan vinden!




 Gerelateerd  
  • Meer door.. Aad
  • Meer van.. Nieuws

  •  Artikel opties  
  • Email artikel
  • Afdrukversie artikel